IKT

Bedre for IT-kurs

Odd R. Valmot
16. jan. 2004 - 07:44

De to siste årene har vært begredelige for alle som driver med IT-kursing i kontorstøttemarkedet. Kunnskapstørsten har dessverre fulgt med det generelle IT-markedet ned i bølgedalen.

Adm. direktør i Datakortet, Bernt Nielsen tror imidlertid dette markedet vil bedre seg i år:

- Alt tyder på at vi kommer til å se en økning på rundt 10 prosent. Nå er det oppgang i IT-markedet og da følger behovet for ny kunnskap med på lasset, sier han.

De aller fleste som tilbyr kurs i generell IT-forståelse og kontorstøtteprogrammer baserer seg i dag på de ferdighetstestene Datakortet har utarbeidet i samarbeid med ECDL - European Computer Driving Licence. Det er verdens mest utbredte system for sertifisering av grunnleggende IT-kompetanse.

Til sammen er det nå avlagt over en halv million Datakorttester i mer enn 400 testsentre her i landet.

Det betyr at deltakerne kan dokumentere sin kunnskap. Ikke alle velger å dokumentere det de har lært etter å ha gått gjennom et kurs, derfor er ikke dette tallet synonymt med antallet kurs.

Bort med klasserommet

En annen, langsiktig trend påvirker kursmarkedet generelt, og kanskje spesielt på IT-siden: I stedet for den tradisjonelle klasseromsundervisningen velger stadig flere kurs basert på e-læring.

- Når en så stor aktør som Aetat ikke lenger vil kjøpe tradisjonelle kurs på grunn av kostnadene, er de med på å modne markedet for e-læring, sier Nilsen.

I samarbeid med Boxer, EDB-kunnskap og Eduke i første omgang vil Datakortet levere internettbaserte kurs.

eBorger

Til nå har IT-kursene stort sett fokusert behovene i arbeidslivet, men etter hvert har alle mennesker et behov for digital kompetanse. Det er ideen bak det nye begrepet eBorger som er kunnskap rettet mot folk som ikke bruker PC på jobben, men som også har behov for å bruke nettet og kommunisere med PC.

- Her kommer nødvendigvis klasserommet til heder og verdighet igjen, sier Nilsen. For de som har svært liten erfaring med bruk av PC er ikke e-læring det beste startpunktet, men selvstudier kan være et alternativ. Jeg tror eBorger-konseptet vil være en av de drivkreftene som kommer til å bidra til fornyet vekst i kursmarkedet i årene fremover.

Over- og undervurderer

På oppdrag av Utdannings- og forskningsdepartementet har Datakortet gjort en undersøkelse blant 2000 elever og lærere ved 150 skoler rundt om i landet for å se på hvordan mennesker vurderer sin egen datakompetanse.

- Vi fant at folk vurderer sin egen IT-kompetanse svært forskjellig. Gjennom våre standardiserte tester kan vi måle hva de virkelig er gode for, sier Nielsen. Generelt ser vi at menn har en tendens til å overvurdere sine egne kunnskaper, mens hos kvinner er det motsatt. De kan ofte mer enn de gir seg selv kreditt for.

Hos menn ser selvtilliten ut til å øke proporsjonalt med antallet timer de tilbringer foran PC-en, men at de er flinke til å surfe på nettet betyr ikke nødvendigvis at de har et høyt kunnskapsnivå på informasjonsteknologi.

En annen konklusjon fra undersøkelsen er at lærere kan mer om tekstbehandling og internett enn elevene.

- Vi hører ofte i mediene hvordan elevene danker ut lærerne på PC. De er sikkert gode på å bygge sin egen PC og på dataspill, men det betyr ikke at de er like flinke på områder som etterspørres i næringslivet. Her er det lærerne som leder an, sier Nielsen. Generelt viser undersøkelsen at evaluering av egen kunnskap er lite å stole på.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.