DOKTORGRADER

Bedre elektroniske pasientjournaler

Sivilingeniør Elisabeth Bayegan (32) fra Asker presenterer en kunnskapsmodell for et pasientjournalsystem i doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Kunnskapsmodellen er basert på tre empiriske studier av primærleger, i deres kliniske behandling av pasienter. Modellen inneholder en problemorientert informasjonsmodell, der pasientdata blir assosiert med medisinske problemer. En slik informasjonsmodell er ment å strukturere data i journalen, slik at leger får lettere tilgang til informasjon i systemet gjennom bedre oversikt over journaldata.

I tillegg til informasjonsmodellen presenteres en prosessmodell for primærbehandling av pasienter, som videre muliggjør en rangering av data, relevant til de forskjellige aktivitetene i prosessmodellen. Kunnskapsmodellen er tatt i bruk som en prototyp for en kunnskapsbase, der det er simulert pasientspesifikke behandlingsprosesser.

Resultater fra simuleringen viser at kunnskapsmodellen kan presentere informasjon, relevant til en aktivitet, på tre nivåer: som en problemliste, som problemspesifikk informasjon, og som aktivitetsspesifikk informasjon for hvert problem.

Arbeidet kan videreutvikles og testes i kliniske situasjoner for behandling av pasienter.

Avhandlingen har tittelen «Knowledge Representation for Relevance Ranking of Patient-Record Contents in Primary-Care Situations / Kunnskapsrepresentasjon i allmennlegens elektroniske journal: Bedre oversikt og tilgang til pasientdata gjennom problemorientering og relevansordning av journalinnhold».

Arbeidet er utført ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, NTNU, med førsteamanuensis Øystein Nytrø som hovedveileder og førsteamanuensis Anders Grimsmo, Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, som medveileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.

Elisabeth Bayegan er sivilingeniør (1997) fra Fakultet for elektroteknikk og telekommunikasjon.

Disputas:17. januar.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.