ENERGI

Bedre brenselcellerMembranen er første skritt på veien til å finne en mikrobrenselcelle som bruker glukose, metanol eller hydrogen. Målet med selve forskningen ved Sandia er å utvikle små brenselceller for sensorer, mobiltelefoner, annen elektronikk og ikke minst kjøretøy. Forskningsprogrammet Sandia Polymer Electrolyte Alternative (SPEA) skal gå over tre år.

Den nye brenselcellen har gode egenskaper. Den gir 1,1 watt pr. cm 2 ved 140 0C, men senkes temperaturen til 80 0C, er effekten på 2 watt/cm 2. Chris Cornelius, en av forskerne i SPEA, har vist at PEM-cellen virker bedre med metanol og hydrogen enn med nafion, som i dag er regnet som den beste polymer-membran-materialet for brenselceller.

Det nye SPEA-materialet som er utviklet tåler høyere temperaturer enn nafion. Det gir en rekke fordeler. Det blir ikke like kritisk å fjerne varmen fra et sett med celler, det er lettere å holde kontroll med vann og det hindrer forgiftning av materialet i form av CO. Et av målene med prosjektet er å utvikle en brenselcelle som kan virke uten tap i 2000 timer ved en temperatur på 120 0C i løpet 2005. Med det nye mebranmaterialet er forskerne kommet et godt stykke på vei.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.