IKT

Bedre bredbåndsdekning med WiMax

ANTENNER: Alcatel satser tungt på WiMax-teknologien, og denne antennen er utviklet spesielt for formålet.
ANTENNER: Alcatel satser tungt på WiMax-teknologien, og denne antennen er utviklet spesielt for formålet. Bilde: ALCATEL
Finn Halvorsen
10. feb. 2006 - 10:32

Med bredbånd menes i denne sammenheng tilstrekkelig kapasitet til å kunne benytte de fleste tjenester på Internett.

Kringkastingstjenester vil også bli et tilbud i neste generasjon DSL, men mest i tettbygde strøk med kort linjelengde til sentralutstyret.

I mer grisgrendte strøk vil digitale radio- og TV-sendinger måtte basere seg på det kommende digitale bakkenettet.Radioaksess et alternativ

ADSL-utbyggingen har så langt foregått på et markedsbasert grunnlag uten nevneverdige tilskudd. Det har ført til at ca 88% av befolkningen har muligheten til å tegne ADSL-abonnement.

Regjeringen har lovet bredbånd til hele folket. For å få dette til må det støtteordninger til. Det kan dessuten også være aktuelt å ta radioteknologi i bruk. Post- og teletilsynet har hatt flere runder med tildeling av radiofrekvenser for dette formålet, men foreløpig er det bare en større tilbyder, Broadnet, som har tilbud, og foreløpig kun rettet mot bedriftskunder.

WiMax er fortsatt ikke kommersielt tilgjengelig i stor skala til lave priser, men er under utprøving av tilbydere som har fått frekvenser egnet for dette systemet.

WiMax kan være et aktuelt alternativ med lavere kostnader enn eksisterende radioløsninger og dermed også egnet for grisgrendte områder.WiMax i PC-en

WiMax har større rekkevidde og kapasitet enn WLAN. Det er ikke nødvendig med helt fri sikt fra basestasjon til brukeradressen. Om noen år kan WiMax også være innbygget i bærbare PC-er, slik WLAN er det i dag.

Intel tar sikte på å integrere WiMax brukerutstyr i bærbare PC-er i løpet av ca 2006-2007. Dette kan også påskynde utbygging av WiMAX som aksessteknologi.

Kostnadene til basestasjon og framføringsvei fram til basestasjon kan likevel være meget høye. Eventuell samlokalisering med basestasjon for mobiltjenester kan føre til reduserte basestasjonskostnader, men dette vil som hovedregel også kreve en kraftig oppgradering av kapasiteten fram til basestasjon.Prøver pågår

Alcatel har levert prøveinstallasjoner for WiMax til NextGenTel og antyder at maksimal kapasitet i praksis vil være ca 20 Mbit/s til deling for alle brukere av en basestasjon. Rekkevidden vil ligge på 15 km, men fri sikt er ikke nødvendig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hovedgevinsten ved WiMax ligger i den økte rekkevidden som gjør at man kan nå brukere som ikke kan få ADSL på grunn av for stor avstand til sentralutstyret.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.