DOKTORGRADER

Bedre bølgebergning

8. jan. 2004 - 11:20

En god beskrivelse av havoverflaten er viktig ved design og analyse av skip eller offshorekonstruksjoner. Overflaten kan beskrives ved flere individuelle bølgeparametre.

I doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU ser sivilingeniør Hanne Therese Wist (28) fra Årnes i Akershus på statistiske egenskaper til individuelle bølgeparametre for etterfølgende bølger, som bølgetopper, bølgehøyder og bølgeperioder.

Det er viktig å beregne nøyaktig hvor sannsynlig det er at høye bølger vil forekomme, for eksempel når dekkshøyde skal bestemmes på offshoreplattformer. Forekomst av etterfølgende bølger med nesten like bølgeperioder er viktig for å analysere skip og konstruksjoner som kan bevege seg nær resonans.

I ekstreme sjøtilstander, som er interessante i design, er ikke-lineære effekter viktige. Eksempler er bølgeslag under platformdekk og vann på dekk.

I avhandlingen er tidligere modeller for en bølgetopp utvidet til å gjelde for to etterfølgende bølgetopper.

Metoder for å beskrive bølgehøyder og bølgeperioder for mer enn to etterfølgende bølger, er også beskrevet. Modellene er sammenlignet med data fra Nordsjøen, Japanhavet og laboratorieforsøk. Data fra numeriske simuleringer er også inkludert. Modellene gir en god beskrivelse av dataene.

Avhandlingen har tittelen «Statistical properties of successive ocean wave parameters / Statistiske egenskaper til etterfølgende havbølgeparametre». Arbeidet er utført ved Institutt for marin teknikk, NTNU, med professor Dag Myrhaug som hovedveileder og professor Håvard Rue som medveileder. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd.

Hanne Therese Wist er sivilingeniør (1999) fra Fakultet for fysikk og matematikk, NTNU, og disputerer for graden dr.ing. 16. januar. Hun begynner som post doc ved Institutt for matematiske fag, NTNU, 19. januar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.