NYHETER_BYGG

Bauta over veibyggere

Teknas president Gunnar Berg avduket bautaen over veibyggere av høyfjellsveier fra 1880-årene. Bautaen er reist etter initiativ fra Teknologihistorisk faggruppe i Oslo avdeling.

- Som president i Tekna og som bygningsingeniør med veibygging som hovedfag, er det både en ære og en glede for meg å få lov til å avduke denne bautaen til heder for de mange som var med på bygge våre høyfjellsveier, sa Berg under avdukingen.

Tekna har valgt å trekke frem tre tidligere medlemmer i forbindelse med reisingen av bautaen. Veidirektør Hans Hagerup Krag ble trukket frem som den store pioneren innen veibygging. I hans tid ble flere av de gamle høyfjellsveiene bygget.

Overingeniør Carl Johan Hugo var bant annet anleggsleder på Filefjellsveien fra 1885 til 1891. Etter han overtok avdelingsingeniør Halfdan Pedersen, som også har fått navnet sitt på bautaen.

Gunnar Berg håpet at mange veifarende i årene som kommer tar seg tid til å stoppe opp ved Tyinkrysset fjellstue for se på bautaen og til å la seg inspirere til en stopp eller tre for å studere de fantastiske gamle veianleggene. Disse er spesielt imponerene på vei ned mot Lærdal. Det er mulig å sette fra seg bilen og spasere på gamle Kongeveier, blant annet ved Borlaug.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.