NETTARKIV

Batteridrevet våronn

For deg som skal få skikk på trær, busker og gress betyr at du trenger en del moderne verktøy. De som drives av håndkraft eller av batteri er ikke de hageeierne kaster seg over. I dag skal det være elektrisk. Men hagen er ofte er stort sted og ledningen blir lange. Utsatte er de også spesielt når du klipper gresset og hekken. Det er ikke få skjøteledninger til ukebruk som har både en og flere skjøter.

Det har produsentene skjønt og nå skal det være batteri. Til og med gressklippere, som virkelig trenger mye strøm har fått batteridrift.Trærne

I fjor lanserte Black & Decker sin nye alligator. Navnet passet godt for når denne fikk en grein i kjeften ble den effektivt amputert. Dette var nemlig en skarpsindig kombinasjon av en grensaks og en motorsag.

Nå kommer etterfølgeren og den er selvfølgelig batteridrevet. Med denne slipper å slepe med deg en ledning opp i trærne og ut i buskaset. Et 18 volt batteri gjør at den gnager den seg gjennom opptil 10 cm tykke grener i en fei. Det klarer ikke selv Arnold Schwarzenegger med en vanlig grensaks.

Noen rygger nok unna bare man nevner ordet motorsag. Skarpe tenner i stor fart kan rive med seg litt av hvert. Alligatoren har selvfølgelig også sinte tannebisser, men det er ikke så lett å få fingrene borti. Du må nemlig holde med begge hender og trykke inn to sikkerhetsbrytere. Skal bjørka til frisøren er det kanskje ikke så dumt å spandere rundt 1400 kroner?

Vil du ikke opp i stigen kan GTC800 være løsningen. Batteridrevet motorsag på tre meters skaft.Hekken

Ikke noe enkelt redskap har vel flere skjøteledninger på samvittigheten enn den elektriske hekksaksa. Bosch har gått opp løypa med slike, men nytt av året er at de kommer med to nye modeller med Litiumbatterier på 18 volt: AHS 48 LI og AHS 52 LI. Den ene har 48 cm sverd og den andre har 52 cm, så her snakker vi ikke om de store forskjellene. Litiumbatteriet derimot gjør stor forskjell fra den tidligere utgaven med 14,4 volt nikkel metallhydridbatteri. Du kan trygt kaste ledningen med disse utgavene. Prisene ligger på 949 og 1249 kroner, men da kommer den største med to batterier.

Årets mest geniale hekkstusser er det kanskje Black & Decker som står for. Helt uunværlig for de som har høy hekk. GTC800 som drives av en 18 volts NiCad-batteri har et lett glassfiberskaft som kan forlenges opptil 3 meter og kan knekkes i fem ulike posisjoner. Saksa er verd hver eneste av de1399 kronen den koster for å slippe å stå i en falleferdig gardintrapp og strekke seg ut over buskaset. Den burde faktisk være sponset av helsedvesenet.Plena

Neste etter hekken er det vel plena som har gjort det av med flest skjøteledninger. Dessuten er det her ledningen er mest i veien. Du skal gå frem og tilbake og helst konsentrere deg om å holde kursen gjennom grønnsværet og ikketrekke ledning. Derfor er Bosch satsing på batteridrift prisverdig. Riktignok er ikke dette noe nytt. Produsenter laget slike for mange tiår siden basert på blybatterier, men de ble fryktelig tunge.

Her gjør litiumbatteriene vei i vellinga. Selv om det er noen skikkelige elektrobasser på 36 volt holder de selvfølgelig ikke like lenge som når du er direktekoblet til et vannmagasin. Likevel holder Rotak 37 LI til 300 kvadratmeter. Den litt større Rotak 43 LI, som du skjønner klipper 43 cm i bredden, kommer med to og da er det ingen grenser. Det ene batteriet lader seg opp mens du bruker det andre. Begge modellene har en slags kam som drar gresset langs kanter og bed inn i kniven.Langs kantene

Når plena er passe kort er det på tide å stusse den litt i panna og langs ørene også. De fleste bruker jo en gresstrimmer til slikt, men hvorfor trekke ut ledningen bare for dette? Bosch har riktig forelsket seg i litiumteknologien og til årets sesong er de klar med et par batteridrevne modeller. ART 23 LI har et 14,4 volt batteri, mens utgaven med 26 i navnet og som kan klippe like mange cm i bredden kan stille opp med 18 volt. I stedet for den evinnelige nylontråden som ryker hele tiden har de mye mer solide plastkniver. Den minste koster 1149 og storebror 1398, men så får du med to batterier også.

Begge kan klippe 1000 meter på en ladning, og det holder nok for de fleste uten adelig avstamning. Teleskoprøret kan justeres til akkurat din kroppshøyde.

Black & Decker har også et alternativ til de som skal stusse kantene. GLC 2500 kommer med et 18 volt batteri og er en vanlig trådtrimmer, men sniker seg akkurat under tusenlappen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.