MOTOR

Barth Eide: - En svært tung dag

 

TENKER PÅ DE PÅRØRENDE: Forsvarsminister Espen Barth Eide orienterer om funn av det savnede Hercules-flyet i Sverige.
TENKER PÅ DE PÅRØRENDE: Forsvarsminister Espen Barth Eide orienterer om funn av det savnede Hercules-flyet i Sverige. Bilde: Sørbø, Krister
17. mars 2012 - 15:41

-Dette er en svært tung dag, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) etter at det ble klart at det savnede norske Hercules-flyet har truffet vestveggen på fjellmassivet Kebnekaise med stor kraft.

– Vi må innse at det ser mørkt ut med tanke på å finne overlevende. Men inntil alt håp er ute så skal vi ikke si at alt håp er ute, sa Barth Eide på en pressekonferanse i Forsvarsdepartementet lørdag ettermiddag.

Forsvarsministeren gjorde det klart at flyet har truffet fjellveggen med stor kraft.

– Vi vet nå at det foreligger en svært alvorlig flyulykke. Det er funnet tusenvis av vrakbiter i et meget stort område. Mine tanker går nå til de pårørende som har levd flere dager i stor uvisshet. Dette er en svært tung dag for Forsvaret, for meg personlig og ikke minst for avdelingen og de som er berørt, sier han.

- Smertefullt

Forsvarssjef Harald Sunde sier at hans tanker først og fremst går til de pårørende.– Dette er smertefullt. Det har vært en lang tid med usikkerhet og stor uvisshet. Vi må gjøre alt som står i vår makt for de pårørende, sier Sunde.

Han forteller at i tillegg til lege, psykiater og prest som står til rådighet på pårørendesenteret på Gardermoen, så stiller også kollegene fra 335-skvadronen opp:

– Dette er jo et lite miljø, og da er det viktig med de nære bånd, sier Sunde.

Vil ta tid

Forsvarssjefen sier at redningsarbeidet vil ta lang tid.

– Når vi nå ser utfallet av selve åstedet, med vrakgods som er spredt på begge sider av fjellet, og også på toppen av Kebnekaise, så tegner det seg et bilde av omfanget. Det er en høydeforskjell på 1.500 meter fra breplatået til toppen av fjellet, det er dype bresprekker og i tillegg er det kommet nysnø i området. Jeg vil forberede alle på at dette vil komme til å ta tid, og det betyr også at det vil ta tid for de pårørende, sier Sunde.

Mysterium

Forsvarsministeren sier at ulykken fremstår som et mysterium:

– Dette er et topp moderne fly, som er laget for å fly under ekstreme forhold. Det finnes kanskje ikke sikrere transportfly i verden. Vi er svært godt fornøyd med disse flyene. I tillegg ble det betjent av et erfarent mannskap. Derfor er det et mysterium hva som har skjedd. Det eneste vi sikkert vet, er at flyet har truffet fjellet med stor kraft. Hvorfor vet vi ennå ikke. Det blir viktig å finne ut hva som er skjedd, for å se om det er noe å lære. Men jeg vil understreke at dette er en flåte vi har lang erfaring med, og dette var det nyeste flyet i denne flåten, sier Barth Eide.

Takker letemannskapene

Både forsvarssjefen og forsvarsministeren takker letemannskapene.

– Jeg vil berømme de som har gjort en svært solid innsats under ekstra forhold, og med fare for sitt eget liv. De har bidratt med at vi nå i hvert fall har en avklaring, sier Barth Eide.

Sunde sier at letearbeidet er svært vanskelig, og han berømmer de som har deltatt.– Det er et farlig og vanskelig arbeid som ligger foran oss, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.