SAMFUNNPOLITIKK

Barth Eide blir forsvarsminister

Statsminister Jens Stoltenberg presenterte sine nye statsråder fredag. Grete Faremo overtar for Knut Storberget i Justisdepartementet, mens Espen Barth-Eide overtar hennes oppgaver i Forsvarsdepartementet.
Statsminister Jens Stoltenberg presenterte sine nye statsråder fredag. Grete Faremo overtar for Knut Storberget i Justisdepartementet, mens Espen Barth-Eide overtar hennes oppgaver i Forsvarsdepartementet. Bilde: Scanpix

Knut Storberget ba om å få gå av som justisminister allerede etter kommunevalget, men ble sittende ytterligere to måneder på grunn av terrorangrepene 22. juli.

Ønsket selv

– Dette skjer nå fordi Knut Storberget har ønsket å gå av. Det er en stund siden han tok opp med meg at han ønsket å gå av, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter statsråd på Slottet fredag ettermiddag.

Stoltenberg omtaler Storberget som en betydelig politiker og roser Storbergets innsats i blant annet utlendingspolitikken og for arbeidet for å hindre kriminalitet mot barn og kvinner.

– Så det er en betydelig og veldig markant politiker som går av som justisminister, sier Stoltenberg.

I forbindelse med statsrådsendringene skifter Justis- og politidepartementet nå navn til Justis- og beredskapsdepartementet, opplyser Jens Stoltenberg.

Faremo overtar

Storberget erstattes av Grete Faremo, som inntil fredag har vært forsvarsminister.

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) blir forsvarsminister.

Han (47) var mektig statssekretær i Forsvarsdepartementet i perioden 2005 til 2010 under daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Nå overtar statsviteren selv førersetet og skal blant annet formelt lande kampflysaken med amerikanerne.

Stigende

Lekkasjer fra WikiLeaks for et år siden viste at amerikanske diplomater mente at Eide var en av de mektigste politikerne i regjeringen, selv om han bare var statssekretær. Den daværende amerikanske ambassadøren Benson K. Whitney beskrev han som en stigende stjerne innen Arbeiderpartiet.

– Hans bånd til Utenriksdepartementet, tankesmier, ikke-statlige organisasjoner og FN, samt hans nåværende innflytelsesrike posisjon, kommer trolig til å resultere i en statsrådspost i en framtidig arbeiderpartiregjering eller en toppstilling i FN eller EU, spådde ambassadøren.

Statsviter

Eide var statssekretær i Utenriksdepartementet under daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland (Ap), og han ble i fjor flyttet tilbake sitt gamle departement der han var statssekretær for utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Eide er utdannet statsviter og var tilknyttet Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) fra 1993 til 2000.

Les mer om: