IT

Barn jobber for Telenor

PAKKER KOFFERTEN: Jon Fredrik Baksaas i Telenor skal til Barcelona for å møte resten av verdens mobilelite.
PAKKER KOFFERTEN: Jon Fredrik Baksaas i Telenor skal til Barcelona for å møte resten av verdens mobilelite. Bilde: Telenor
Håkon Malkomsen
14. mai 2008 - 07:22

Dødsulykker, barnearbeid, livsfarlige arbeidsforhold og miljøkatastrofer er noen av forholdene den danske journalisten Tom Heinemann beskriver i sin dokumentar «Et tårn av løfter» fra fire stålverk i Bangladesh.

Dokumentaren sendes på svensk og norsk TV onsdag kveld.

Telemaster

Blant fabrikkenes kunder er to av Skandinavias største teleselskaper, norske Telenor og svenske Ericsson. Stålverkene leverer telemaster til utbyggingen av mobilnettet i Bangladesh, der begge selskapene har vært blant hovedaktørene i tolv år, skriver avisen Politiken.

I produksjonen av mastene bruker et av stålverkene over 30 barnearbeidere som jobber for rundt en dollar for en arbeidsdag på elleve timer, ifølge den danske journalisten.

Andre av stålverkene slipper ut spillvann i naturen og ødelegger med det rismarker.

Alle fabrikkene har livsfarlige arbeidsforhold, og arbeiderne skrur sammen teletårnene i opptil 75 meters høyde uten sikkerhetstau, nett eller andre sikkerhetsforanstaltninger, skriver Politiken.

Etterforskning

Begge selskapenes etiske retningslinjer tilsier at leverandørene deres skal etterleve menneskerettighetene, overholde miljøkrav og følge FNs retningslinjer for bedrifters samfunnsmessige ansvar.

Da den danske journalisten la fram bildene fra Bangladesh for Telenor, innledet selskapet umiddelbart en etterforskning. Selskapet sier det nå skal ha bedre kontroll med leverandørene og har holdt en pressekonferanse med utvalgte skandinaviske medier.

– Vi er sterkt berørt av saken og de menneskelige sidene ved den. Dette er helt uakseptabelt. Vi har kurset underleverandørene i helse, miljø og sikkerhet, men vi har helt klart vært for dårlige til å følge opp i etterkant, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas til E24.

Avsluttet

Ericsson har valgt å avslutte samarbeidet med tre av stålverkene. Men det svenske selskapet har fortsatt samarbeidet med Confidence Steel, det stålverket Heinemann hevder bruker barnearbeidere. Det svenske selskapet skal nå arbeide for å bedre forholdene på fabrikken.

– De uheldige forholdene i Bangladesh er uakseptable, og vi beklager dypt at kontrollen vår ikke har vært bedre, skriver Ericsson i en pressemelding. (©NTB)

Les mer om: