NYHETER

Bare ett anbud på tunneloppgradering

Tunnelteknikk fra Sula kommune på Sunnmøre er den eneste som vil oppgradere Svandalsflonatunnelen på E134. Anbudet er på 47,56 millioner kroner. Det er en god del høyere enn Vegvesenet ventet.

Dette er vestre innslag til Svandalsflonatunnelen. Tunnelteknikk er den eneste entreprenøren som vil oppgradere den. (Foto: Google)
Dette er vestre innslag til Svandalsflonatunnelen. Tunnelteknikk er den eneste entreprenøren som vil oppgradere den. (Foto: Google)
26. juni 2013 - 11:53

Tunnelen ligger i Odda kommune i Hordaland. Den ble åpnet i 1968 som en del av helårsvegen over Haukelifjell. Nå er det tid for oppgradering. PE-skummet er gammelt og mangler sikring mot brann. Alt blir fjernet og erstattet med nytt. Det nye PE-skummet blir brannsikret med sprøytebetong. Til sammen 6 800 kvadratmeter skal monteres, dessuten blir hele tunnelen sikret med rensking og bolting.

Den frie høyden i tunnelen er 4,2 meter. Påføring av sprøytebetong kan føre til at høyden reduseres til mindre enn 4,2 meter enkelte steder. Oppdraget omfatter derfor strossing der det er nødvendig.

Det skal også etableres et nytt drensystem i den vestre halvdelen av tunnelen. I den østre halvdelen er det ikke behov for det, fordi fjellet er mye tettere. For øvrig skal det legges trekkerør for kabler og ledninger, det skal boltes for kabelstige, og det skal oppføres et nytt teknisk bygg. Sprenging for det tekniske bygget er utført i en annen entreprise.

Mens arbeidet pågår, blir trafikken ledet utenom tunnelen på en gammel veg som er forsterket for å klare belastningen ved å fungere som E134.

Oppdraget må fullføres sommeren neste år. Arbeidet kan ikke utføres om vinteren fordi omkjøringsvegen ikke er dimensjoner for helårstrafikk.

Årsaken til Vegvesenet ikke bestiller strossing til full høyde når man setter i gang et så omfattende utbedringsarbeid, er at Svandalsflonatunnelen neppe kommer til å inngå i traséen til den framtidige E134.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.