ENERGI

Bare dårlige nyheter: Markedet spår strømpris på nesten 7 kroner etter nyttår

Vann, vind og atomkraft svikter. Og Russland brenner gass i stedet for å sende den til Europa.

Sørlandet vil fortsatt ha den høyeste strømprisen i Norge. Fremtidsprisen ligger nå på 6,60 kroner for første kvartal neste år. Glencore Nikkelverk i Kristiansand i forgrunnen.
Sørlandet vil fortsatt ha den høyeste strømprisen i Norge. Fremtidsprisen ligger nå på 6,60 kroner for første kvartal neste år. Glencore Nikkelverk i Kristiansand i forgrunnen. Foto: Glencore nikkelverk
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Den siste uken har hver dag bydd på nye prisrekorder på strøm i Sør-Norge. Fredag toppet det seg med en gjennomsnittlig spotpris på 6,47 kroner per kilowattime på Sørlandet.

Fortsatt er det august og varmt i Europa. Det reiser spørsmålet: Hvor ille kan det bli? Svaret er at markedet tror at dagens ekstrempriser blir normalen i vinter.

6,64 kroner for Sørlandet

– Markedets «best guess» på gjennomsnittsprisen for fjerde kvartal er 542 euro per megawattime for Oslo og 562 euro for Kristiansand, sier Ole Tom Djupskås som jobber med det nordiske kraftmarkedet i Refinitiv/LSEG. 

Disse prisene tilsvarer henholdsvis 5,42 og 5,62 kroner per kilowattime. Beløpene er før strømstøtte, men avgifter, moms og nettleie kommer i tillegg.

Les også

For første kvartal neste år er antakelsene enda høyere, og de har steget hele uken. Fredag lå fremtidsprisen for første kvartal 2023 på 6,76 kroner for Østlandet og 6,90 kroner for Sørlandet.

14 kroner i Frankrike

Man skal ikke så langt ut av landet for å finne enda mer ekstreme priser: 

– Kraft for fjerde kvartal i Tyskland ble fredag handlet for 950 euro/MWh, mens Frankrike stengte på 1400 euro/MWh torsdag, forteller Djupskås. 

Det er særlig to nyheter som har sendt gassprisene, og dermed strømprisene, til værs.

– Det første er at gassrørledningen Nord Stream1 skal stenges i tre dager i neste uke på grunn av vedlikehold. Det er nok til at markedet blir nervøst for om Russland vil koble det på igjen etter tre dager, eller om eksporten stopper.

Nytt prishopp hvis Russland stenger gassrør

Djupskås sier at mye av risikoen for at Nord Stream stenges permanent, allerede er priset inn.

Også i juni og juli ble kapasiteten begrenset i lengre tid på grunn av vedlikehold. Gazprom skyldte da både på tyske Siemens og på at en kompressor ikke ble returnert fra Canada på grunn av sanksjonene.

Den andre nyheten handler om USAs største LNG-anlegg, Freeport i Texas, som brant i juni. 

– Freeport skulle tilbake i drift i oktober, men er nå utsatt til midten av november. Den informasjonen kom onsdag, og bidro til stigende priser på gass i Europa denne uka, sier Djupskås.

50 kroner er maks, men...

Gassprisene slår direkte inn i det tyske kraftmarkedet. Dermed slår det også inn i Sør-Norge, som nå ligger nært prisnivået i Tyskland og England for å spare vann, ifølge Djupskås. Hvis prisene hadde vært lavere i Norge, ville mer kraft flytt dit prisen var høy, altså ut av landet.

Les også

 – Finnes det en grense for hvor høyt det kan gå?

– 5000 euro/MWh er øverste grense i spotkalkuleringsrutinen. Det er det øverste budet som aksepteres, og settes av Nordpool og de andre kraftbørsene. Den grensen ble nylig satt opp fordi den gamle grensen på 4000 euro ble nådd i Baltikum i forrige uke. 

Russland brenner gass

Fredag ble det kjent at Russland nå brenner gass verdt 100 millioner kroner hver dag, i stedet for å sende den til Europa.

I tillegg til manipulasjon av gassprisen, er mye kjernekraft ute av drift i Frankrike på grunn av vedlikehold og korrosjon i kjølesystemene på en rekke kraftverk.

– Det skaper en vanskelig situasjon. Det ventes at kjernekraftverkene i Frankrike vil produsere 290 TWh i år, mot 360 TWh i fjor, så det er en enorm nedgang, sier Djupskås.

Mangler 50 TWh nedbør i Alpene

I tillegg er det lite vind og stor nedbørssvikt over hele Europa, noe som gir lav vannkraftproduksjon. Djupskås sier at det har kommet 50 TWh mindre nedbør enn normalt i alperegionen hittil i år.

Hvordan vinteren og våren blir avhenger nå av været. Så lenge det er lite vann i magasinene i Sør-Norge, kommer prisene fortsatt til å følge prisene på Kontinentet tett, ifølge Djupskås. 

– Frykten hos gasstraderne er en kald vinter, fortsatt nedbørssvikt og veldig lav gassforsyning fra Russland. Det vi trenger er en mild og vindfull vinter. 

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.