SAMFUNNPOLITIKK

Bankansatte siktet for innsidehandel

23. okt. 2008 - 15:24

Statsministerens kontor er ikke lenger mistenkt for å ha lekket innsideopplysninger til storbanken.

Torsdag ble banken og to ansatte i DnB NOR Markets siktet for innsidehandel.

Kredittilsynet har siden forrige uke gransket DnB NORs storstilte obligasjonssalg torsdag 9. og fredag 10. oktober på til sammen 2,3 milliarder kroner.

Onsdag anmeldte Kredittilsynet saken til Økokrim, etter at tilsynet samme dag fikk overlevert bankens egen interne granskingsrapport. Torsdag gjennomførte Økokrim razzia på DnB NORs hovedkontor på Aker Brygge.

– Det er ingen tvil om at denne typen overtredelse er alvorlig, sier seksjonssjef Geir Holen i Kredittilsynet til NTB.

Frikjenner SMK

Kredittilsynet understreker at opplysningene tilsynet har innhentet i saken ikke gir grunnlag for å mene at det har vært gitt innsideinformasjon fra offentlige myndigheter til personer som ikke var rette vedkommende. Dermed ser det ut til at den omstridte kontakten mellom konsernsjef Rune Bjerke og Statsministerens kontor i dagene før redningspakken ble kjent, ikke var ureglementær. Det samme gjelder Norges Banks kontakt med DnB NOR-sjef Rune Bjerke.

Samtidig sier Geir Holen at det er opp til Økokrim å se nærmere på den siden av saken.

– Etter de opplysninger vi sitter på, har vi ikke grunnlag for å mene at det er gitt innsideinformasjon fra offentlige myndigheter til personer som ikke var rette vedkommende, sier Holen.

Bankens rutiner

Økokrim har siktet meglertoppene Jørn E. Pedersen og Olav Magne Reinen i DnB NOR Markets. Tilsynet mistenker en av dem for å ha brukt innsideinformasjon til å gjennomføre salg av statsobligasjoner 10. oktober. Holen bekrefter at beløpet utgjør en stor del av den totale handelen på 2,3 milliarder kroner.

Tilsynet mistenker den andre for å ha behandlet innsideinformasjon på en utilbørlig måte.

– Vi mener også det er grunn til å se nærmere på om banken har hatt tilstrekkelige rutiner for behandling av innsideinformasjon, sier Geir Holen.

Ifølge Jørn E. Pedersens forsvarer, advokat Cato Schiøtz, benekter hans klient å ha brutt verdipapirlovens innsidebestemmelser.

– Siktelsen kom veldig overraskende på ham, og han er naturlig nok svært preget av dette. Han mener han har håndtert informasjonen fra møtet med Norges Bank korrekt, sier advokaten.

De siktede skal inn til grundigere avhør hos Økokrim torsdag ettermiddag.

Bjerke

DnB NOR-sjef Rune Bjerke vil sannsynligvis ikke bli rammet av eventuell straff, i og med at han ikke er omfattet av siktelsen, mener professor Hugo Matre ved NHH.

Matre sier at siktelsen som nå er tatt ut er meget uvanlig, og neppe har vært tatt ut mot en institusjon i en slik størrelsesorden tidligere.

Han sier at eventuell straff kan dreie seg både om straff mot de to siktede, men også mot selve foretaket, både i form av bøter eller at eventuelle fortjenester blir inndratt. Uansett utfall mener han saken kan ha alvorlige konsekvenser for DnB NORs renommé.

Professoren tror ikke torsdagens dramatiske utvikling vil ha politiske ringvirkninger, i og med at siktelsen ikke har sammenheng med den politiske kontakten som har vært i denne saken. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.