LIMER: Når ekle bakterier f.eks. av type E. coli fester seg - helt uønsket - til kroppens celler, gjør de det med en spesiell type proteiner. Samtidig lurer de den stakkars cellen til å tro at de har lov til å feste seg der. FOTO: IMPERIAL COLLEGE

Bakteriene lurer deg

  • naturvitenskap

Forskerne undersøkte tarmbakterien Escherichia coli, og hvordan den klarer å lime seg fast på og komme seg inn i cellene.

Forksningen ble ledet av doktor Stephen Matthews, dosent i "chemical and structural biology" ved Imperial College i London.

Bakteriene fester seg til og kommer seg inn i celler ved hjelp av to proteingrupper kalt adhesiner og invasiner.

Effektiviteten til disse definerer hvor aggressive angrepene er. Forskerne fant at DR-varianten av adhesinene er de verste, for de skaper diare, infeksjoner, tarminfeksjoner og urinveisproblemer. De later dessuten til å hjelpe til i utviklingen av salmonella.

Smarte er de og: De lurer vertscellen til å tro at de har lov til å bruke en inngang - også kalt reseptorenhet - på den, en port som normalt styrer kroppens immunrespons og som kalles DAF. DAF står for Decay Acceleration Factor.

- Nå som vi vet hvordan bakteriene fester seg og angriper kan vi raskere finne kjemisk/genetiske motmidler mot dem, sier doktor Matthews.

Dr Matthews' gruppe ved Imperial brukte universitetets NMR (nuclear magnetic resonance) spektroskopi for å studere de nanometerstore adhesinene. Så nå er krangelen endelig over, de ulike mikrobiologene imellom, for nå er det fastslått at det som limer bakteriene fast er proteingruppen fimbriae.