IKT

Bak sikre skall

En serviett og en blyantstump ved et kantinebord over en kopp kaffe. Det var ingrediensene da hovedtrekkene for Song Networks nye datasenter i Oslo ble skissert.

Utgangspunktet var et gammelt lagerbygg. Nå er det bygget om og er smekkfullt av sikrings- og overvåkingsutstyr.

Når du ankommer Stålfjæra 24, møter du en stengt dør. Vakten må slippe deg inn og notere at du er der. Selv sitter han bak skuddsikkert glass. Videre innover er det soner med flere sett adgangskontroller. Selv sjefene slipper ikke inn i alle sonene, bare de som har noe der å gjøre. Vareleveranser kommer i en egen sluse. Derfra overtar byggets egne folk og frakter sakene videre.

Sikkerhetsløk

Etter at de hadde anskaffet bygget, kontaktet Song Networks ulike eksperter.

Norges Bank bidro med viktige råd, blant annet trusselvurdering. Utbyggeren ble rådet til å betrakte bygget som en "løk" med en rekke lag. Sikringstiltakene må være mange i dybden. Slik skaffer man seg tid til mottiltak. Andre eksperter som har vært involvert er blant annet FEAC Kragerø. Etter en innledende fase ble det laget en 3D modell av hele anlegget for å kvalitetssikre og vurdere løsningen.

- Så kom problemet: Hvordan finne entreprenører med visjon, kompetanse og vilje til å gjennomføre noe slikt?, sier prosjektleder Oddvar Dahle.

Etter en anbudskonkurranse ble entreprisen delt i tre: Selve bygget, det meste inne i bygget og selve datahallen. Annar Okkenhaug var arkitekt og Solberg & Co hovedentreprenør. De har gjort om bygget til dagens sikre bygg.

- I samarbeid med Siemens og Song fokuserte vi på helheten. Alle deler av anlegget skulle ha samme høye sikkerhets- og pålitelighetsnivå, sier Heine Lund-Olsen, prosjektansvarlig hos Interconsult ASA. Ingen anlegg skal kunne falle ut på grunn av enkeltfeil.

Mesteparten av det elektroniske utstyret er levert av Siemens Divisjon Installasjon. Selve datahallen er levert av et tysk firma, Lampertz. Dette rommet er det innerste laget i sikkerhetsopplegget. Det er sikret med Inergengass til brannslukking. Rommet kan tåle brann fra tre sider samtidig i 90 minutter uten at det som står inne i det skades.

Kompromissløs

Under byggeperioden fikk prosjektleder Dahle en rekke påminnelser om hva slags hendelser som kan dukke opp. Sleipner-ulykken demonstrerte hva rutiner betyr. Åstaulykken minnet om god kommunikasjon. Gassbrannen ved Lillestrøm stasjon viste hvor viktig beliggenheten er. Kabelbrudd på Sørlandet viste at kommunikasjonsanlegg må ha redundans eller reserveløsninger.

Næringslivet er årlig utsatt for 3627 innbrudd eller ran. Derfor er Song Networks bygg utstyrt med overvåkingsutstyr, stål i veggene, skudd- og innbruddssikre glass. Alarmanlegget er på linje med forsvarets beste. Adgangen er sikret med kort, kode og fingeravtrykkleser. Adgangssluser med skuddsikre glass veier den besøkende. Vektsensoren kan finne på å avvise deg etter et avslappende slaraffenliv i Syden - dersom mye god mat har satt tunge spor. Nøyaktigheten er på 5 gram, tilsvarende vekten av et A4-ark.

12.437 branner ble registrert i Oslo i byggetiden. På grunn av store strømmengder bruker Song strømskinner i stedet for kabler. Tidligvarslingsanlegget mot branner, "sniffer"-anlegget, er 100 ganger bedre enn vanlige brannvarslere i hjemmet.

Trygg og vedlikeholdsvennlig

Det står også en liten værstasjon på taket. Den viser lufttrykk og om det er fare for tordenvær. Dessuten overvåker den at anleggene kjøles med luft når temperaturen tilsier det. Varmen fra datahallene benyttes til å varme opp bygningen. Installert kjøleeffekt i dataanleggene tilsvarer kjøleeffekten i 7000 kjøleskap. Går anlegget for fullt, kreves det varme tilsvarende 400 badstuovner for å heve temperaturen.

Ved strømbrudd overtar ett av fire UPS-anlegg øyeblikkelig kraftforsyningen med batterier som kan drive anleggene i flere timer. Men innen 30 sekunder skal minst ett av tre ferdig oppvarmede dieselaggregater være i sving - nesten lydløst. Disse rommene er brannsikret med skum. Den installerte trafoeffekten er 4,8 MW. Det tilsvarer strømforbruket til 6000 eneboliger. Det betyr at ved store strømutkoblinger eller strømbrudd kan Song både klare seg selv og om ønskelig levere nødstrøm til gode naboer. Bare Rikshospitalet har større nødstrømaggregater enn dette i Norge.

På grunn av en eventuell flomfare ble datamaskinene plassert i 2. etasje. Når kundene har behov for det, kan de sitte i et eget rom og jobbe nær sitt eget utstyr.

For å hindre forurensning og få fjernet støv best mulig, er det installert et sentralstøvsugeranlegg. Dessuten er bygget delt inn i rengjøringssoner med hver sine prosedyrer som renholdet utføres etter.

God overvåking

-Vi ville ikke ha farlig industri blant våre nære naboer innen en avstand på halvannen kilometer. Det er viktig. Det hjelper lite at du selv satser tungt på sikkerhet dersom du blir tvunget til å stoppe driften fordi en annen blir rammet, sier Dahle.

En konsekvens av det tunge sikkerhetsopplegget hos Song Networks er at de også flere ganger har oppdaget og varslet tyveri og branner hos naboene.

Byggherren

Song Networks leverer bredbåndsløsninger til nordiske bedrifter. Dette gjelder innen telefoni, Internett, datadrift og datakommunikasjon. Selskapet har over 21.000 bedriftskunder i Norge, Danmark, Sverige og Finland.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.