ARBEIDSLIV

Bærekraft sett fra Kina

14. nov. 2001 - 07:00

Til våren håper NTNU videre å sende 30 norske sivilingeniører, sivilarkitekter, byplanleggere og saksbehandlere fra offentlig og privat sektor til Shaanxi-provinsen i Kina.

I løpet av to ukers seminar og feltarbeid skal de sammen med kinesiske kurskolleger bli bedre kjent med ressurs- og miljøutfordringer sett fra Kina.

– Kina har utfordringer i kø på dette området. Kurset er en mulighet til å komme i inngrep med det kinesiske samfunnet, sier kurskoordinator Harald Høyem, professor ved Institutt for byggekunst ved NTNU.

Seks temaer

Etter felles seminar med lærekrefter fra Norge og Kina, gjennomføres seks separate, temaspesifikke fordypningskurs: Økologisk byplanlegging, risikoanalyse, energivennlige bygninger, bærekraftig produktutvikling, spillvann som ressurs samt industriell økologi og avfallsbehandling.

Tilnærmingen til temaene er gjennom case studier i grupper med norske og kinesiske deltakere.

– Eksemplene vil være hentet fra næringsliv og forvaltning i Xi'an, som er provinshovedstaden i Shaanxi. Kursdeltakerne får dermed kontakter utover det akademiske miljøet, og får innblikk i konkrete problemstillinger fra virkeligheten i denne delen av Kina, forteller Høyem.

Mangeårig samarbeid

Xi'an har bortimot to millioner innbyggere. I hele Shaanxi-provinsen bor det 35 millioner mennesker.

Etterutdanningskurset er en videreføring av et nær 13 år langt samarbeid mellom Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Xi´an University of Architecture and Technology (XUAT).

Samarbeidet har vært ledet av Harald Høyem. NTNU stiller med lærerkrefter fra Fakultet for maskinteknikk, Fakultet for bygg- og miljøteknikk og Fakultet for arkitektur, plan og billedkunst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.