ONS

Badger - snart selvstendig

Mona Strande
19. aug. 2008 - 10:08

Den semi-autonome roboten for undersøkelsesboring kan påvise hydrokarboner i grunnen uten store borerigger og miljøutslipp. Den graver seg rett og slett ned i havbunnen selv, og kommer ikke opp igjen.

Se video av Badger i aksjon.

Omfattende testing

I fjor ble systemfunksjonene testet ved Rosenberg verft i Stavanger. Disse testene viste at alle delsystemene fungerte sammen som de skulle. Etter enkelte justeringer ble det bygd en ny prototyp, i mai og juni ble den testet i et dagbrudd i Danmark med geologi tilsvarende den man finner på 2000 meters dyp i Nordsjøen.

Her har Badger blitt plassert på toppen av dagbruddet, så de har kunnet se på hvordan borekronen fungerer når den graver seg ned gjennom de 30–40 meter høye veggene.

Imidlertid har ikke Badger styrt seg selv under prototyp-testene så langt, men blitt holdt på plass av en rigg på overflaten. I august monteres de interne, semi-autonome styresystemene inn i Badger, og i slutten av september får den prøve seg helt på egen hånd i det danske dagbruddet. Resultatene fra disse testene blir klare senest i november.Viktige samarbeidspartnere

For å sikre seg tilgang til kompetanse og kapasitet for engineering av undergrunnsteknologi i en presset leverandørindustri, har Badger Explorer ASA kjøpt 50 prosent av det engelske selskapet Calidus Engineering Limited. De har også fått på plass flere viktige partnere.

– Vi har avtaler både med StatoilHydro, ExxonMobil og Shell om støtte frem mot kommersialisering. Til gjengjeld får de fortrinnsrett på vår produksjonskapasitet de første tre årene vi er i kommersiell drift, sier adm.direktør Kjell Erik Drevdal i Badger Explorer.

Den første kommersielle utgaven av Badger blir en 125-versjon: Altså en versjon med elektronikk som tåler 125 grader, etter militær standard (MIL-SPEC). Den kan bore seg ned til 2000 meter, og skal være klar for markedet i 2010.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.