NETTARKIV

Selvbygd godlyd

11. des. 2001 - 09:58

På 1970-tallet, da en stor andel av norske ingeniørstudenter sverget til selvbygd lyd, dominerte norske Seas-høyttalere hyblene. Det var en billig måte å få god lyd i stereoanlegget. Men det er et par tiår siden hjemmebyggingen stilnet av. Billige ferdigbygde høyttalere svømmet over markedet.

Noen vil sikkert spørre om det er noen vits i å bygge selv, når dagens høyttalere er så billige. Svaret er ja, for de som leter etter den ultimate lydopplevelsen. De er forberedt på å betale det hvite ut av øyet, og litt til, for å få de høyttalerne som skal til. Dessuten holder det ikke lengre med to. Nye lydanlegg som skal tilfredsstille kravene fra hjemmekino med DVD, og den nye superlyden fra DVD audio eller SACD, krever fem høyttalere. Slikt koster. Løsningen for den nevenyttige kan være å bygge selv for halvparten til tredjeparten av prisen på ferdigbygde.

Seas leverer et yppelig råmateriale for tidligere studenter som nå har tykkere lommebok. Selskapet har også publisert tegninger på fem grunnmodeller, både for kabinettene og for delefiltrene.

Distributøren Eltek mener Seas i Moss lager de beste høyttalerelementene i verden. - Spesielt basselementene, med membraner i magnesium, skiller seg ut og brukes av produsenter i superklassen over hele verden, sier Kjetil Strand, administrerende direktør i Eltek. Hans firma selger både elementene og komponenten du trenger til delefiltrene på sin nettbutikk.

Slik gjorde vi

Har du lyst til å gå i gang, så husk at dette er ikke et Ikea-byggesett du skrur sammen på en times tid. Denne jobben tar tid, og det kreves litt talent med lakkboksen om utseende skal pryde stua. Vi prøvde oss på den minste varianten Froy. Her er våre erfaringer.

Skal du bygge skikkelig kabinetter bør du ikke ha mer enn to tommeltotter, og meget godt verktøy. Vi gav opp, og kjøpte de ferdige fra Fossen og Krydderhylla Møbel og interiørverksted i Sarpsborg. De leverer ferdig sammenlimte kabinetter i MDF-plate etter Seas' egne tegninger. I tillegg freser de kantene. Skal du prøve på egen hånd, så glem sponplate. Til slike wattstyrker er det bare MDF som duger.

Når du har alt du trenger, er det fort gjort å lodde sammen delefiltrene og montere høyttalerne. Jobben er å få skikkelig finish på kabinettene. Sort spraylakk er fine greier, men ikke sprøyt direkte på MDF-overflaten. Da forsvinner utrolige mengder lakk inn i platene. Du må grunne først. Så må du pusse overflaten med 360 kornet vannslipepapir. Denne operasjonen kan best sammenliknes med billakkering. Når lakken så kom på, oppdaget vi at vi neppe hadde stått til bilopprettereksamen, men etter nok en sliperunde og relakkering ble resultatet meget bra. Synes du dett blir for heftig, er finering mye enklere.

Selv om høyttalerne er blitt en pryd for øyet, er det viktigste at de behager ørene. Vi har skaffet årets julegave til en lang lavere pris enn tilsvarende lydopplevelse ville kostet ferdig. Og så moro da gitt.

Hjemmekino

Hvis du bygger fem høyttalere, slik som de overfor, har du et yppelig lydanlegg for en hjemmekino. Den aldri så lille formuen du sparer, kan du kanskje investere i en skikkelig filmprojektor. InFocus LS110 er en av de første slike som er spesialutviklet for hjemmekino. Den er basert på forretningsmodellen LS530, som har en lysstyrke på 2000 ANSI lumen. Hjemmekinovarianten er optimalisert for video, med en spesialutviklet MMD-speilbrikke i bredformat. Det stjeler noe av lyset, men du verden for noen farger og for en videogjengivelse.

LS110 har den samme videoprosesseringsbrikken som forretningsutgaven. I stedet for tre segmenter i fargehjulet har den seks. Det gir mye bedre fargemetning, og en kontrast på hele 600 til 1. Prisen for vidunderet er 44.900 kroner inklusive moms.

Se på kits på nettstedet www.seas.no.

Nettbutikk: www.dynabel.no

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.