NETTARKIV

Energihverdagen i 2025

28. des. 2001 - 12:25

Du våkner så smått under den varme dusjen. Varmen i badegulvet kommer fra borettslagets varmepumpe. Du løfter blikket fra kaffekoppen og gløtter bort på måleren som viser at du leverer tre kilowatt elektrisk kraft til nettet. Ved hjelp av avansert teknologi er energibehovet i boligen tilgjengelig for andre.

Energisystemet ditt er delvis styrt utenfra etter kriterier som du selv har satt opp. Du har inngått avtaler med strømleverandøren om at du skal ha varmt vann kl. 0700, og at du får levere kraft på nettet til den til enhver tid gjeldende spot-pris. Strømleverandøren kobler ut varmtvannskolben i korte perioder der kraftetterspørselen er spesiell stor.

Bilen din har en avansert forbrenningsmotor som i kombinasjon med et batteri gir et forbruk på 0.2 liter diesel pr. mil. Du skal innom den lokale bilforhandleren og prøvekjøre den nye brenselcelledrevne familiebilen. Du synes at den er litt dyr, men har hørt at CO2-avgiften skal økes allerede fra neste år.

Hvis du tar hensyn til strømprisen, vil det lønne seg å kjøpe den nye bilen. Denne Pluto HP- modellen er nemlig utstyrt med en "hjemme-energipakke". Det betyr at du plugger bilen i støpselet i garasjen og selger den strømmen den produserer.

Det er onsdag og du skal på hytta noen dager for å få jobbet litt i fred. På vei hjem fra jobb drar du innom fyllestasjonen der det nå kun selges syntetisk diesel, hydrogen og naturgass for å kjøpe et par metanolpatroner til mobiltelefonen din som er utstyrt med miniatyrbrenselcelle. Det skulle holde noen uker. Endelig er du på hytta; det uler litt i vindkraftverket i kveld, med du sovner straks med en følelse av uavhengighet og god samvittighet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.