ARBEIDSLIV

Direkte farger

7. nov. 2001 - 23:00

Laserbasert fargetrykking har fått en konkurrent i kampen om det kjempestore offsetmarkedet.

Den nye trykkteknologien Oce har utviklet vil revolusjonere digital fargetykking, mener selskapet. Etter å ha jobbet med den nye teknologien siden 1984 er nå de første maskinene levert til kunder i Norge.

Det tar svært lang tid å utvikle en teknologi som den vi nå har lansert i det nye CPS700 trykkverket, sier Oces direktør for forskning og utvikling, Wim Orbons. Vi begynte å jobbe med idegrunnlaget så tidlig som i 1984, og først nå er maskinen klar for markedet.

Det hører med til denne historien at Teknisk Ukeblad fikk et glimt av det som forgikk på Oces forskningssenter i Venlo i Nederland da vi, for snart åtte år siden, intervjuet den daværende forskningssjefen Matt Vola. Han forklarte den gangen at de jobbet med en ny teknologi som ville revolusjonere den digitale trykkekunsten og trykke raskere, billigere og med finere farger enn noen annen kjent digital teknologi. Og ikke nok med det. Den nye maskinen skulle være klar for salg om tre år. Poenget med den nye teknologien var at den skulle være mye mer direkte enn den etablerte laserbaserte konkurrenten.

Visjonene var høye den gang, men det skal nok mer utvikling til før Oce kommer dit Vola spådde. Allikevel er det en imponerende teknologi selskapet har prestert, og de første maskinene er allerede på vei ut til norske kunder.

Denne teknologien vil verken gjøre seg bemerket på grunn av pris eller hastighet. I det minste ikke i denne omgangen. Allikevel kan den første maskinen tilby fordeler som ingen annen teknologi kan konkurrere med, sier Orbons. Han har som så mange andre i konsernets forskningsstab jobbet med nyskapningen i mange år, og er synlig stolt av resultatet.

Ny teknologi

Ved første øyekast ser CPS700 ut som hvilken som helst laserbasert trykkmaskin, men under dekslene skjuler det seg en helt annerledes teknologi.

I en elektrofotografisk (xerografisk) lasermaskin legger de ulike fargene seg oppå hverandre. På den måten skapes mange ulike fargetoner i hvert adresserbart punkt. Ulempen er at pulverlaget blir tykt, og at avtrykket har lett for å spekke opp når papiret bøyes. Med Oces nye teknologi legger pulverpartiklene seg ved siden av hverandre og danner en helt jevn film. Det gjør at avtrykket sitter mye bedre fast i papiret og gir et mer offsetliknende inntrykk. Ulempen er selvfølgelig at det ikke er mulig å danne så mange fargenyanser i hvert punkt. For å kompensere for dette benyttes rødt, blått og grønt i tillegg til cyan, magenta, gult og sort, som er vanlig i lasermaskiner. Selv om maskinen bruker syv farger er den mindre komplisert, fordi fargene ikke trenger en fremkaller i tillegg. Lasermaskiner trenger to rekvisitakomponenter for hver farge.

En annen viktig fordel Oce peker på er stabiliteten. Brukerne trenger ikke forholde seg til kalibrering fordi trykkresultatet ikke avviker over tid, temperatur og fuktighet, noe som langt fra er tilfeller med lasermaskiner. Den trykker også like fort uansett tykkelsen på papiret.

Direkte

Den nye trykkteknologien er mer direkte enn en laserbasert prosess. Fargepulveret, eller toneren, distribueres først i et svært tynt lag til en fremkallertrommel. Herfra overføres toneren elektrostatisk en billeddannende trommel. Der det ikke skal være toner i bildet holdes den tilbake av et kraftig magnetfelt. Magnetspolene har en tetthet langs trommelen på 400 dpi, mens den vertikale tettheten på 1600 bestemmes ved å regulere påvirkningstiden. Toneren som ikke benyttes til bildet hentes tilbake til fremkallertrommelen, så svært lite går tapt. Der samme prosessen gjentas for hver av de syv fargene etter hverandre til hele bildet finnes på fremkallertrommelen. Derfra overføres bildet til papiret.

25 sider i minuttet er kanskje ikke en hastighet som får offsetbransjen til å skjelve av frykt, men Oce mener dette ikke er noe problem.

Denne maskinen er beregnet på kontinuerlig drift og vi har sørget for at det er lett å sette jobbene i kø slik at vi utnytter kapasiteten helt, sier Orbons.

Fremtid

Når vi spør Orbons om Oces fremtidsplaner for denne teknologien, får vi bare et smil tilbake. Her skal det ikke røpes noen fremtidige produkter, men det skal vel ikke mye fantasi til å gjette at det jobbes intenst for å øke den horisontale oppløsning fra 400 til 600 eller mer dpi.

Selv Oce ikke vil røpe produktplaner, understreker Orbons at selskapet satser voldsomt på denne teknologien, og at CPS700 bare er starten på en lang utviklingsrekke i årene fremover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.