KRAFT

Avviser teknologi-overføring til Shtokman

RØR: Gassen fra Shtokman kan følge to mulige traseer til land, som ligger 565 kilometer unna. Mottaksanlegg kan enten være Teriberka eller Petsjenga.
RØR: Gassen fra Shtokman kan følge to mulige traseer til land, som ligger 565 kilometer unna. Mottaksanlegg kan enten være Teriberka eller Petsjenga.Bilde: OTC

Bergen: Teknolgidirektør Bengt Lie Hansen i Hydro avviser bestemt at det har foregått teknolgioverføring.

- Du overfører ikke teknolgi ved å vise frem et anlegg, sier han.

Hydro har i likhet med Statoil brukte sine nyeste prosjekter for det de var verdt i forberedelsene til en eventuell Shtokman-deltagelse for selskapene.

Brura ble riktig pent pynta. Men det var ikke nok for brudgommen, Shtokman-eier Gazprom.

Statoil og Hydro er blitt beskyldt for å ha vært alt for kåte og gitt bort alt for mye informasjon og teknologi i sitt forsøk på å få til et giftemål.

Ormen og Snøhvit

Hydro brukte bevisst Ormen Lange som et eksempel. Selskapet er overbevist om at dette er veien å gå for å kunne få til en sikker utbygging av det enorme gassfeltet.

Statoil viste på sin side at gassem kan kjøles ned og gjøres flytende i et LNG-anlegg.

Konsept

Hydro har vist frem Ormen-anlegget og en skisse som Hydro mener er riktig utbyggingskonsept for prosjektet.

– Gazprom har ikke fått systembeskrivelser, spesifikasjoner eller tegninger som definerer hvordan teknologien er satt sammen for å virke. Du overfører ikke teknolgi ved å vise frem et anlegg og noen skisser, understreker Lie Hansen.

Han er skuffet over meldingen om at russerne velger å gå alene med prosjektet.

Siste ord ikke sagt

– Vi hadde håpet på å få være med. Vi tror at beslutningen er politisk. Jeg utelukker ikke at det betyr at feltutbyggingen er utsatt, sier Lie Hansen, som allikevel ikke utelukker at Hydro kommer med i prosjektet på et eller annet vis senere.

– Vi har kun mottat positive tilbakemeldinger på det arbeidet vi har gjort i forbindelse med boringen av letebrønn 7. Vi har tross alt samrbeidet med Gazprom i 16 år. Jeg tror ikke siste ordet er sagt om Shtokman.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.