INDUSTRI

Avviser slett Vest Tank-håndtering

KOM TIL SFT: Adm. dir. Ellen Hambro i Statens Forurensingstilsyn vil ha erfarne folk til å overvåke petroleumsbransjen.
KOM TIL SFT: Adm. dir. Ellen Hambro i Statens Forurensingstilsyn vil ha erfarne folk til å overvåke petroleumsbransjen. Bilde: SFT
Jannicke Nilsen
7. aug. 2007 - 12:47

Direktør Ellen Hambro avviser alle beskyldningene fra Miljøvernforbundet om at tilsynet hjelper Vest Tank med å dekke over miljøkriminalitet.

- Beskyldningen faller på sin egen urimelighet. Vi har selvsagt ingen egeninteresse av å holde tilbake opplysninger. Som offentlig tilsynsorgan har vi interesse av å få alle fakta på bordet i denne og alle andre saker vi er inne i, sier Hambro.

Sterk kritikk

Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet holdt i går en pressekonferanse hvor han la fram en rapport med knallharde beskyldninger mot SFT og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for hvordan de har håndtert saken i kjølvannet av eksplosjonen i to tanker på Vest Tanks anlegg i Sløvåg i Gulen.

Oddekalv rettet blant annet sterk kritikk mot at systemet rundt håndtering av farlig avfall i Norge i stor grad er basert på egenkontroll, egenrapportering og varslede inspeksjoner, og ber Stortinget ta tak i saken.

Uanmeldte kontroller

- Vi har en stor kontrollavdeling som fører mye tilsyn med industrien. Det dreier seg blant annet om større kontroller og uanmeldte inspeksjoner. Vi har hatt kontroller i Vest Tank i 2003, 2005 og 2006, så vi har hatt mye fokus på denne bedriften, sier Hambro.

Hyppigheten av kontrollene avhenger av hvor mye risiko bedriftenes virksomhet utgjør.

Avviser kameraderi

Oddekalv antydet i går også kameraderi mellom ansatte i SFT og Vest Tank, og trakk i rapporten fram at SFT har for mange ansatte fra industrien.

- Dette stemmer ikke. Det er heller slik at vi har blitt kritisert for det motsatte - for å ha for få ansatte med industribakgrunn, sier Hambro.

SFT holder fast på konklusjonen om at det ikke var den omstridte lasten fra Probo Emu som gikk i lufta på Sløvåg i Gulen, og at lasten som Vest Tank tok i mot fra Probo Emu i oktober i fjor var vaskevann fra rengjøring av tankene om bord på skipet.

Stoler på Vest Tank

- Vi ser ikke at rapporten fra Miljøvernforbundet bringer nye opplysninger i forhold til de fakta vi har lagt til grunn når vi har gjort våre vurderinger i denne saken. Redegjørelsen fra Vest Tank gir oss ingen holdepunkter for at de har tatt i mot ulovlig avfall fra Probo Emu. Det er heller ingenting som tilsier at det var last fra Probo Emu som var på tankene som eksploderte, sier Hambro.

SFT har likevel ikke avsluttet arbeidet med saken. Tilsynet har tatt egne prøver fra bedriftstomta og områdene rundt, for å verifisere bedriftens egne prøveresultater.

- SFT dekker over miljøkriminalitet

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.