KRAFT

Avviser kritikken mot Høg-Jæren

Jannicke Nilsen
15. des. 2008 - 09:42

Gründerselskapet bak Høg-Jæren Energipark avviser påstandene som en grunneier og flere naboer framsetter i klagen til EFTAs konkurranseorgan ESA.

- Høg-Jæren energipark er et av de aller beste vindprosjektene i landet, mener daglig leder i Jæren Energi AS, Lars Helge Helvig.

Han stiller seg uforstående til bakgrunnen for klagen, hvor en grunneier og flere berørte beboere har klaget Enova inn for EFTAs konkurranseorgan fordi de er i mot den planlagte vindparken, selskapet bak prosjektet og måten Enova har gått fram når de har tildelt investeringsstøtte.

- Har kompetanse

Et av ankepunktene i klagen er at Jæren Energi AS ikke hadde egenkapital, en stor nok organisasjon eller kompetanse fra vindkraftbransjen da de søkte om støtte.

- Vi er grunnleggende uenige i disse påstandene. Vi etablerte selskapet i 1996, og har siden den gang, med solid teknisk bakgrunn, bygget betydelig kompetanse innen vindkraft, sier Helvig.

- Forstår du bekymringen om en oversiktlig eierstruktur?

- Nei, jeg mener vi har en oversiktlig eierstruktur. Jæren Energi har tre eiere, to av disse er gründerselskapene Norsk Vind Energi AS og Norsk VindPro AS som tilsammen eier 34 prosent. Japanske Eurus som eier 66 prosent. At det er tre eiere til et prosjekt til 1,2 milliarder kroner, bør ikke overraske noen, sier Helvig.

Energikjempe

Bak Eurus Energy Europe, som ifølge Helvig har erfaring fra over 40 vindkraftprosjekter globalt, står Tokyo Electric Power Company (TEPCO) og Toyota Tsusho Corporation (Toyota Tusho).

- Da vi søkte Enova om støtte i 2006 hadde vi innledet et samarbeid med japanske Eurus Energy om en felles utvikling av Høg-Jæren-prosjektet. Med deres erfaring fikk vi da satt sammen et solid team. Det ble en fantastisk kombinasjon av lokal deltagelse, engasjement og Eurus lange erfaring innen prosjektutvikling, finansiering, konstruksjon og drift. Ingen av de to andre søkerne var i nærheten av å ha denne kompetansen med på laget, mener Helvig.Flere prosjekter

Helvig viser til at selskapet har hatt en vindturbin plassert på Kola utenfor Murmansk siden 2001, og at de nå samarbeider med et selskap i Bulgaria om et vindkraftprosjekt der, i tillegg til en Joint venture-avtale med et selskap om utvikling av et 100 MW vindkraftverk i Tanzania. Selskapet arbeider også med flere vindprosjekter i Norge, primært i Rogaland.

- I dag arbeider vi med en en rekke prosjekter i ulike faser, hvorav fire ligger inne med konsesjonssøknad hos NVE, sier Helvig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.