KLIMA

Avviser havstigning på grunn av klima

ALVORLIG: Ved økt forsuring blir det vanskeligere for organismene å danne kalkskall. Mange av artene med kalkskall er viktig næring for kommersielle fiskeslag som for eksempel sild.
ALVORLIG: Ved økt forsuring blir det vanskeligere for organismene å danne kalkskall. Mange av artene med kalkskall er viktig næring for kommersielle fiskeslag som for eksempel sild. Bilde: Colourbox

I en kronikk på Forskning.no skriver Mörner, som er dosent ved Institutt for Paleogeofysik og Geodynamik ved Stockholms Universitet, at havnivået ikke vil stige som følge av klimaendringene.

Strides

Han er dermed en av flere eksperter som kritiserer resultatene i Havet kan stige 64 meter som ble lagt frem i Tromsø nylig.

Rapporten pekte på hva som teoretisk kan skje hvis isen i verden smelter.

  • Dersom all ferskvannsisen i verden - som i hovedsak er i Antarktis og på Grønland - smelter, kan havnivået i verden stige med hele 63,9 meter.
  • Er det "bare" isen i Antarktis som smelter, kan havnivået stige med 56,6 meter. Smelter isen på Grønland, kan havnivået stige med 7,3 meter.

Tallene i rapporten er et uttrykk for hvor mye vann som oppmagasinert på jorden. Flere eksperter sier at det ikke betyr at all isen kan smelte.

Mörners poeng er at påstandene om at havet vil stige radikalt ikke stemmer overens med forskningsbaserte målinger og observasjoner.

Som geolog er han kritisk til meteorologenes prediksjoner om at havet vil reise seg.

Mener havnivået sank

"Hele påstanden hviler på datamodeller som overhodet ikke stemmer med feltobservasjoner og målinger fra virkelighetens verden", skriver han i kronikken.

Han viser til et forskningsprosjekt på Maldivene. Om det skriver han:

"Ganske raskt ble det klart at havet slett ikke stiger. Snarere tvert i mot, kunne vi til og med vise at havnivået sank rundt 1970. Sporene vi fant i felt var usedvanlig klare, og de nye strendene som har befestet seg etter 1970 viser stabilitet, og ikke tendens til forandring."

Helge Drange, leder for Nansen- og Bjerknes-senteret i Bergen, sa til Nettavisen nylig at det realistiske er at havnivået kan stige med 40 til 80 centimeter i løpet av dette århundret.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.