DATATELE

Avviser hacker-påstand

Tore Stensvold
19. mars 2007 - 15:35

Kilder har overfor TU hevdet at viruset Viking GT kom inn i datasystemet til bankens Shanghai-kontor og deretter spredte seg til hele banken.

Tre mulighter

Nå hevder informasjonssjef Tore Dyrdahl i DnBNOR overfor Teknisk Ukeblad at de har slått fast at det er tre muligheter for at viruset kom inn i systemene:

  • Glipp
  • Uhell
  • Brudd på interne sikerhetsbestemmelser

- Vi har ikke anmeldt dette fordi det ikke er mistanke om noe straffabart, altså ikke hacking. Men det er korrekt at det er kommet inn via ett av våre utekontorer, sier Dyrdahl.

Han opplyser at Nasjonalt Sikkerhetsmyndighet ikke er varslet, men at de kjenner til problemene.

Ekteskap

- Det er rett og slett fordi en av våre ansatte er gift med en i Nasjonalt Sikkerhetsmyndighet.

Han opplyser at datasystemene i banken er fullt operative og at de har vært det lenge.

- Antivirusprogrammet virket og fjernet viruset. Dette skjedde 9. mars. Nå gjenstår det oppgradering av programvare på 1/6 av serverparken. Alle ansatte som trenger tilgang til internett har det, men ikke alle har full tilgang ennå, sier Dyrdahl.

Norges største bank ble 28. februar rammet av et virus, kjent som Viking GT. Det slo ut bankens 11 500 pc-er og 1 000 servere, og forårsaket store problemer.Smittet fra Kina?

- Sentrale kilder i DnBNOR-organisasjonen hevder ovenfor Teknisk Ukeblad at viruset kommer fra Shanghai-kontoret deres. Stemmer det?

– Det vil jeg verken bekrefte eller avkrefte. Men jeg kan bekrefte at viruset kommer fra et av våre utekontorer, sier Dyrdahl.

Hacking

Kilder i DnBNOR-systemet som Teknisk Ukeblad har snakket med, mener at hacking kan være årsaken til virusproblemene. Det blir nå blankt avvsit fra Dyrdahl.

Viking GT

Les om hva det norske datasikkerhetsselskapet Norman skriver om viruset Viking GT, som rammet DnB NOR.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.