OLJE OG GASS

Avviser ensidig prisreduksjon

VIL IKKE BETALE: ConocoPhillips ønsker lavere priser fra underleverandører for arbeid på Ekofisk. Underleverandørene fortviler, fordi fortjenestemarginen allerede er lav.
VIL IKKE BETALE: ConocoPhillips ønsker lavere priser fra underleverandører for arbeid på Ekofisk. Underleverandørene fortviler, fordi fortjenestemarginen allerede er lav. Bilde: Kjetil Alsvik
Anders J. Steensen
9. feb. 2009 - 07:03

Finanskrisen har medført at ConocoPhillips har sendt ut brev til samtlige av sine underleverandører om å redusere prisene.

Også andre norske operatører, blant annet konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro, er på hogget og ønsker lavere priser fra sine underleverandører.

Under høykonjunkturen steg prisene med 25 prosent i snitt.



Ønsker dialog

– Dette er veldig vanskelig. Det er ingen av våre medlemmer som ønsker å motta et slikt brev, ifølge de tilbakemeldinger jeg har fått, sier bransjesjef Rolf Hestenes i Norsk Industri Olje og gass.

Han legger til at situasjonen er høyst uvanlig.

– Vi må engasjere partene i en god dialog slik vi har tradisjon for. Det gjorde vi da Norsok-prosessene ble satt i i gang, og det gjorde vi da vi ønsket å øke norsk sokkels konkurransekraft. Derfor er det naturlig at vi tar opp problemstillingene i Konkraft og ikke at oljeselskapene ensidig går til leverandørindustrien for å presse priser og marginer i allerede inngåtte kontrakter og avtaler.



Negativ spiral

Hestenes sier at det ser ut som om industrien for tiden er inne i en negativ spiral.

– Den reduserte oljeprisen medfører reduserte investeringer fordi oljeselskapene finansierer sine prosjekter fra kontantstrømmen. For å gjennomføre sine planer presser oljeselskapene underleverandørene på prisene, som igjen reduserer lønnsomheten og som igjen kan medføre at de må stenge igjen døra. Resultat er at oljeproduksjonen vil synke raskere enn forutsatt, mener han.



Lite å hente

I 2007 var fortjenestemarginene for norsk leverandørindustri lave.

Til tross for høykonjunktur varierte de mellom et underskudd på 10 prosent til en avkastning på 12 prosent.

Til sammenligning hadde oljeselskapene på sokkelen en gjennomsnittlig avkastning på mellom 22 og 65 prosent.

– Med den lave avkastningen som ligger i leverandørindustrien er det umulig å redusere på kostnadene. Skal den opprettholde kompetansen og fleksibiliteten, må vi ha levelige marginer. Hvis ikke dør den på rot, sier Hestenes.

– Vi kan ikke diktere prisene fra våre leverandører. Prisene vil gå ned bare hvis vi reduserer aktivitetsnivået eller det blir mer konkurranse fra flere aktører. Helst kan kostnadene gå ned ved å finne nye og bedre måter og jobbe på, nye løsninger. Og vi kan stimulere flere aktører inn i bransjen. Ikke minst må vi gjøre noe selv, med våre egne kostnader, sier Øystein Michelsen, sjef for norsk sokkel i StatoilHydro til Stavanger Aftenblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.