BYGG

Avviser at tidspress var årsaken

29. mai 2007 - 07:20

Ulykken skjedde 50 meter inn i det nordgående tunnelløpet i forbindelse med påfylling av betong i former oppunder tunneltaket. De to arbeiderne var nesten ferdige med å støpe ut mellomrommet mellom fjellet og betongskallet som er synlig for bilistene, da en av formene løsnet og deiset i bakken.

Stortingsrepresentant Borghild Tenden (V) frykter at Samferdselsdepartementet kan ha lagt et for stort tidspress på entreprenøren for å få tunnelen ferdig.

– Det er dypt beklagelig at to arbeidere er blitt skadd. At det jobbes i pinseferien er et tegn på at tempoet kan være for høyt. Jeg frykter at dette også kan gå på bekostning av kvaliteten i sikringsarbeidet, sier Tenden, som er nestleder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

Avviser tidspress

Veidekke, som vant anbudsrunden om utbedring av Hanekleivtunnelen på E18 i Vestfold, avviser at ulykken skyldes tidspress, selv om selskapet tilbød seg å gjøre jobben raskere og billigere enn konkurrentene.

– Vi fryktet et slikt uhell, men det er svært vanskelig å gardere seg mot dette. Ulykken har ingenting med hastighet eller valgte løsninger å gjøre. Vi har vært ekstremt forsiktige hele veien, sier kommunikasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen i Veidekke til NTB.

– Gamle bolter løsnet

Også Statens Vegvesen avviser at tidspress var årsaken.

– Vi mener denne ulykken ikke har noen sammenheng med tidspress. Vi har lagt stor vekt på helse, miljø og sikkerhet, og begge parter har samme holdning, nemlig at hastverk ikke skal gå på bekostning av HMS-arbeidet, sier Statens vegvesens prosjektleder Tore Gomo til NTB.

Gomo sier til Aftenposten at det var de gamle boltene som holdt betongelementene på plass som hadde løsnet.

– Det kan skyldes dårlig fjell, dårlig feste eller prosedyrer som ikke er fulgt. Vi kan ikke trekke noen konklusjoner om årsaken enda, sier prosjektleder Gomo.

Borghild Tenden vil likevel ta opp saken med samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) tirsdag. Tenden mener arbeidsulykken er nok et eksempel på at det er på sin plass å opprette et uavhengig veitilsyn.

Navarsete ønsket ikke å kommentere saken overfor NTB mandag kveld.

Arbeidsforbud

Politiet ble varslet om ulykken klokken 18.20 og sperret umiddelbart av tunnelen. Alt arbeid er inntil videre satt i bero.

– Vi har nedlagt arbeidsforbud på stedet og må se nærmere på sikkerheten. Vi kan ikke sende arbeidere inn i tunnelen hvis det ikke er trygt, sier operasjonsleder Tor Stein Hagen i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Veidekke arbeider nå sammen med politiet, Statens vegvesen og Arbeidstilsynet for å komme til bunns i det som skjedde.

Satt i tunnelåpningen

Politiet fryktet at liv kunne gå tapt da de fikk melding fra AMK-sentralen om at to eller tre personer lå livstruende skadd under betongmassene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Heldigvis var det ikke så alvorlig. De to arbeiderne satt i tunnelåpningen da politiet kom til stedet. De snakket greit, sier operasjonsleder Tor Stein Hagen.

De to ble kjørt til Sykehuset Buskerud i Drammen med lettere skader. Det er ikke kjent hvor mange personer som var inne i tunnelen da ulykken skjedde.

– En ren arbeidsulykke

Vegdirektoratet betrakter hendelsen som en ren arbeidsulykke.

– Ut ifra den informasjonen vi sitter på nå, betrakter vi dette som en ren arbeidsulykke og ikke et nytt tunnelras, sier informasjonsdirektør Sissel Faller i Vegdirektoratet til NTB. Hun understreker at Vegdirektoratet har tillit til entreprenøren Veidekke.

Vegdirektoratet er i ferd med å avslutte en intern gransking av hva som gikk galt under utbyggingen av Hanekleivtunnelen. Ifølge Faller er rapporten ventet å være klar i løpet av et par ukers tid.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.