KRAFT

Avventende til kullkraft

Truls Tunmo, Ole K. Helgesen
2. apr. 2007 - 10:28

Regjeringen har verken sagt ja eller nei til fremtidig satsing på kullkraftverk, ifølge statssekretær Anita Utseth i olje- og energidepartementet.

Dette til tross for at selskapene lover CO 2-rensing.

Skepsis?

Statssekretæren avviser at grunnleggende skepsis til kullkraft er årsaken til at regjeringen ikke har tatt et standpunkt.

– Spørsmålet om det skal bygges et kullkraftverk eller ikke har ikke vært diskutert i regjeringen. Vi forutsetter selvfølgelig at rensing av CO 2 blir håndtert på en skikkelig måte i eventuelle planer, sier Utseth.

Selv om både NVE og Statens forurensningstilsyn skal behandle en konsesjonssøknad, er det få som tviler på at sakene til slutt vil bli bragt helt til topps og avgjort av regjeringen eller Stortinget.Norske prosjekter

To kullkraftprosjekter med CO 2-rensing planlegges i Norge. Sargas har gått sammen med industriselskapene Tinfos, Søral og Eramet for å få på plass et kullkraftverk ved smelteverket Sørdal på Husnes.

Sargas har utviklet en renseløsning som skal ha fått aksept hos ledende forskningsmiljøer som Massachusetts Institute og Technology (MIT) og Kgl. Tekniska Høgskolan i Stockholm.

Løsningen skal fange inn 95 prosent av CO 2-utslippet.

Verifisert

– Vi har utført omfattende tester og verifikasjoner. Konklusjonen er at CO 2-frie gasskraftverk kan bygges nå, og det på kommersielle betingelser. Anlegget er basert på eksisterende teknologiske komponenter og velprøvde prosesser, sier administrerende direktør i Sargas, Henrik Fleischer. Han mener bestemt at politikerne burde rette blikket mot CO 2-rensing av kullkraft.Fire til fem milliarder

Haugaland Kraft står for det andre kullkraftprosjektet i Norge.

De har sendt forhåndsmelding til NVE om bygging av et kullkraftverk.

I løpet av kort tid sender trolig Haugaland Kraft også konsesjonssøknad til NVE.

Anlegget vil koste mellom fire og fem milliarder kroner – utenom investeringer til rensing av CO 2.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.