Avtale klar om åpning av vei og jernbane mellom Nord- og Sør-Korea

Nord- og Sør-Korea er blitt enig om en storstilt seremoni for å feire starten på et prosjekt med å knytte veier og jernbaner mellom de to statene sammen.

Forhandlingsdelegasjonene fra Nord-Korea (t.v.) og Sør-Korea møtte hverandre i den demilitariserte sonen i Panmunjon mellom de to landene.
Forhandlingsdelegasjonene fra Nord-Korea (t.v.) og Sør-Korea møtte hverandre i den demilitariserte sonen i Panmunjon mellom de to landene. Foto: AP/NTB scanpix
Martin Gramnæs og NTB
15. okt. 2018 - 11:28

På et møte på høyt nivå mandag avtalte de at seremonien skal holdes i november eller desember, ifølge det sørkoreanske gjenforeningsministeriet.

Begynner denne måneden

Ifølge Reuters setter landene nå i gang med felles feltstudier på en ny transportplan i slutten av denne måneden. 

Mandagens møte ble ledet av Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon og Ri Son Gwon, og Nord-Koreas leder av kommiteen for en fredfull gjenforening Ri Son Gwon.

– Vi er inne i en kritisk fase når det gjelder forbedring av forholdet mellom landene. Det er også snart klart for et nytt møte mellom USA og Nord-Korea, påpekte Cho overfor pressen før han dro i møtet som foregikk i Panmunjom, som ligger på grensen mellom de to landene. 

Samarbeidet mellom nord- og sør, foregår imidlertid samtidig som USA presser på for å få landet i nord til å gi opp sine atomvåpen. 

USAs president Donald Trump sa i forrige uke at Sør-Korea ikke vil lette på sanksjonene uten tillatelse fra USA. 

Felles OL-tropp

De to landene ble også enig om å holde samtaler i nær framtid for å redusere spenningen langs grensa, blant annet ved hjelp av en felleskommisjon for å holde kommunikasjonen ved like og unngå kriser og sammenstøt ved misforståelser.

På møtet avtalte de også å drøfte planer om å sende en felles tropp til sommer-OL i 2020 og vurdere en felles søknad om å avholde sommer-OL i 2032.

De to partene avtalte videre et møte i november for å planlegge en videokonferanse i regi av Røde Kors for at eldre koreanere som ble skilt av krigen i 1950-53, kan se og snakke med hverandre.

LES OGSÅ: Nord- og Sør-Korea enige om å modernisere infrastrukturen mellom landene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.