IT

Avslørte massiv dataovervåking

Datamaskinene inne i den rumenske ambassaden i Oscars gate 51 i Oslo skal være blant de overvåkede ifølge en ny canadisk rappport.
Datamaskinene inne i den rumenske ambassaden i Oscars gate 51 i Oslo skal være blant de overvåkede ifølge en ny canadisk rappport. Bilde: Sesam 3D Beta
30. mars 2009 - 08:16

Offentlige etater og private organisasjoner i 103 land er rammet, og mange dokumenter er blitt stjålet, skriver avisa The New York Times.

Også i Norge

Ifølge rapporten fra den canadiske forskergruppen har datamaskiner blitt overvåket også i Norge, nærmere bestemt ved Romanias ambassade, skriver Aftenposten .

Bakmennene har blant annet hatt mulighet til slå på webkamera og lydopptak i de infiserte datamaskinene, for på den måten å overvåke rommene hvor maskinene befinner seg.

Datainnbruddene er stort sett blitt gjennomført ved hjelp av datamaskiner i Kina.

Kina mistenkt

Dette, kombinert med at flere av kontorene til den tibetanske eksillederen Dalai Lama er blant dem som er rammet, gjør at kinesiske myndigheter må anses å være på listen over mistenkte.

Forskerne ved Universitetet i Toronto ønsker imidlertid ikke å rette en direkte anklage mot Kinas etterretningstjeneste.

– Det kan også dreie seg om CIA eller russerne. Det er en mørk og lite oversiktlig verden vi nå har løftet lokket av, sier Ronald Deibert i forskergruppen som går under navnet Munk.

Ambassader og NATO

En talsmann for det kinesiske konsulatet i New York avviser at Kinas myndigheter har vært involvert i etterretningsoperasjonen.

De canadiske forskerne mener at minst 1.295 datamaskiner er blitt infiltrert i løpet av en periode på under to år.

Det er begått datainnbrudd hos en rekke ambassader og regjeringskontorer, i tillegg til forsvarsalliansen NATO.

Myndighetene i land i Sør- og Sørøst-Asia skal være spesielt hardt rammet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.