IKT

Avslører flaskehalser

Odd R. Valmot
29. nov. 2004 - 11:18

Alle nettbrukere har opplevd det. Siden du prøver å få opp, lugger. Det tar tid før bildet materialiserer seg på skjermen din.

Er linjen treg? Er PC-en din moden for skraphaugen? Eller er det noe annet?

Ofte er det noe annet.

Det er nettsiden du prøver å hente opp, som er problemet. Men hva er problemet? Det er ikke alltid like lett å svare på.

Selskapet Mercury Interactive lever av slike problemer: Å finne flaskehalser.

De har laget programvare som kan teste alle mulige og umulige situasjoner som kan oppstå når belastningen på IT-systemene blir som verst.

– Ved å teste programvaren før den settes i produksjon, er det mulig å avsløre feil og svakheter, sier teknisk sjef i Mercury Interactive, Espen Thilesen.

– Mange bedrifter har fått problemer når de har sluppet populære kampanjer på nettet, enten det har dreid seg om billige flybilletter eller salg på jernvarer.

Tester funksjonalitet

Ifølge analyseselskapet Gartner Group testes bare 20 prosent av applikasjoner skikkelig før de settes i produksjon. Det vises også på feilstatistikken som peker på at 80 prosent av all ikke planlagt nedetid skyldes feil i applikasjoner eller produksjonsfeil.

Det er snakk om store kostnader I et samfunn hvor opptil 90 prosent av alle kritisk viktige forretningsprosesser er automatisert ved bruk av programvare.

Mercury hevder deres Business Process Testing er løsningen på slike problemer. De som har spesifisert funksjonaliteten i systemene får her et verktøy for å teste at alt virker som det skal og at utviklerne har lykkes med jobben.

Denne programvaren gjør at de som utvikler applikasjonen enkelt kan lage små skript som kan benyttes for å teste funksjonaliteten. Men i stedet for å måtte sy sammen en uforståelig kode gis skriptene et grafisk grensesnitt og presenteres i et portalvindu som individuelle testobjekter.

Enkelt og billig

Når applikasjonen skal prøves ut, er det bare å trekke de forskjellige testobjektene sammen i et portalvindu slik at de til sammen utfører de handlinger en typisk bruker ønsker.

Et slikt testobjekt kan starte programmet, det kan logge seg på, legge inn ordre eller slette ordre. Prosessen med å bygge et testoppsett er enkelt nok til at folk uten teknisk bakgrunn kan gjøre det selv. Testoppsettene kan lagres, og når det kommer nye funksjoner eller oppdateringer, kan de enkelt puttes inn i eksisterende tester for å se hvordan de oppfører seg.

– På en svært enkel måte kan man finne svakheter og feil på et tidlig stadium i utviklingen. Det gjør testingen både billigere og bedre og kan sikre at forretningskritisk programvare fungerer under de tøffeste betingelser man ser for seg, sier Thilesen.

Store programvareselskaper som SAP og PeopleSoft har begynt å utstyre programmene sine med ferdiglagde testobjekter som gjør det enda lettere for kundene deres å teste sine egne tilpasninger.

Fenomenal vekst

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Mercury Interactive er den ledende aktøren på det feltet de kaller BTO – business technology optimization – som på norsk betyr teknologi for å optimalisere forretningsverdien fra IT-systemer. De var et av svært få selskaper innen IT-bransjen som hadde positiv vekst i alle de magre årene som fulgte etter at IT-boblen sprakk i 2000, og veksten fortsetter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.