ENERGI

Avleser som aldri sover

23. aug. 2001 - 13:15

Dersom gründer Jan-Gunnar Mathisen i Wireless Reading Systems ASA får det som han vil, vil samtlige 2,2 millioner målerpunkter i Norge – og helst noen i utlandet også – snart være utstyrt med WRS-moduler. Modulen vil trådløst overføre data fra måleren til netteieren. Mathisen understreker at selskapet ennå ikke har undertegnet noen kontrakter, men vi forstår at det er konkrete forhandlinger i gang, og at de første avtalene er nær forestående.

Aksjonærlisten med tunge navn innen norsk energiforsyning taler også sitt tydelige språk om at konseptet tas alvorlig. I Wireless Reading Systems ASA er Jan-Gunnar Mathisen nylig ansatt som administrerende direktør mens tidligere InFocus-sjef Ole Jørgen Fredriksen er styreformann.

Fusjon

Som for å understreke tyngden i WRS-satsingen, ble det i sommer inngått avtale om fusjon med Energy Market Systems AS (EMS) med WRS som det overtakende selskap.

EMS har sin opprinnelse i Landis & Gyrs systemavdeling, som senere gikk inn i Siemens Metering AS. De har utviklet og levert systemer for innsamling og bearbeiding av målerverdier siden 1984.

– Det har vært viktig for oss å finne et selskap som EMS som kan utfylle vårt produkt slik at vi blir i stand til å levere et totalkonsept for avlesning, bearbeiding og distribusjon av data fra strømmålere, sier Mathisen.

Lang vei

Historien om WRS er historien om bilelektrikeren som startet med noe helt nytt. – Tilfeldigheter gjorde at det ble toveis trådløs strømavlesning, sier Mathisen.

Men det har vært en lang og strevsom vei å gå. Etter å ha utviklet den første versjonen med diskret elektronikk, var presentasjonen for de første potensielle kundene en skikkelig nedtur. Altfor stor, og altfor dyr, var dommen fra bransjen.

Men Mathisen ga ikke opp. Han trakk inn ulike profesjonelle utviklingsmiljøer, blant annet Sintef og amerikanske Photobits utviklingsavdeling i Oslo. Photobit er en av verdens ledende leverandører av CMOS fotosensorer, og har blant annet utviklet kraftige elektroniske kameraløsninger til Nasas Jet Propulsion Laboratory.

– Vi er meget fornøyd med å ha inngått kontrakt med norske WRS og ser på produktet deres som uhyre spennende med et stort forretningspotensial, sier Johannes Sølhusvik, daglig leder av Photobit i Norge.

Velprøvd teknologi

– Hele vår spesialdesignede krets baserer seg således kun på delkomponenter som er utprøvd i flere år. Vi sørger for at disse delkomponentene spiller sammen slik vi ønsker ved egenutviklet programvare, sier Mathisen.

Et absolutt krav under hele utviklingsprosessen var å lage et produksjonsvennlig design. WRS har i dag prototyper klare. Disse skal testes i pilotdrift hos en rekke nettselskaper nå i høst. Mathisen er derfor ikke redd for overraskelser når produktet skal kommersialiseres og masseproduseres i løpet av første halvår neste år. To millioner enheter er bestillingen for første produksjonsfase.

Store besparelser

Selv om du og jeg sparer energiverkene for store utgifter ved å lese av og ringe inn eller sende målerstanden over internett, representerer dette likevel en kostnad på et sted mellom 50 og 90 kroner pr gang, avhengig av hvor smarte løsninger det enkelte verk har.

– Med vår løsning vil dette reduseres til under 10 kroner. Hver enhet vil koste rundt 300 kroner med svært enkel installasjon. Det er derfor store beløp å spare for energiverkene, sier Morten Braarud, som nylig er tilsatt som markedsdirektør i selskapet.

– Teknologien vil også i langt større grad åpne for tidsdifferensierte tariffer, samt identifisere nettap, blant annet i form av strømtyveri, sier Braarud.

Han påpeker også at systemet også kan brukes til mye annet enn strømavlesning, som for eksempel alarm eller tidsstyrte funksjoner av ulike typer. – Da står vi overfor et enormt marked, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.