NETTARKIV

Avklarte kraft til Gjøa-feltet

Bilde: Google Earth

Det har vært stor usikkerhet knyttet til kraftforsyningen til Gjøa – plattformen. Hvor skulle den få sin elektriske kraft fra? Lisensinnehaverne gikk inn for at feltet skulle forsynes med 40 MW kraft fra energiverket som bygges på Mongstad.

Etter at planene for utbygging var kommet godt i gang og presentert for Olje- og energidepartementet, oppdaget fylkespolitikere i Sogn og Fjordane at det burde være mulig å få kraft fra Lutelandet i Fjaler kommune. OED og NVE ba om en alternativ utredning fra StatoilHydro.Ikke mulig

Utredningen som ble gjennomført av Sweco Grøner, anbefalte at det ikke var aktuelt å bygge ut med kraftforsyning fra Lutelandet fordi det ikke var samfunnsøkonomisk eller miljømessig forsvarlig. Merkostnaden kunne komme opp i hele fem milliarder kroner.

Til tross for dette kjempet fortsatt ledelsen i OED og de lokale politikerne i Sogn og Fjordane for Luteland-alternativet. Men for at dette skulle gjennomføres, måtte saken opp på ny i Stortinget denne våren, dersom kraftforsyningen skulle la seg realiseres innenfor de tidsrammene som gjelder for Gjøa-utbyggingen. Der er oppstart av feltet satt til 1. oktober 2010.Fikk gjenytelse

Det ble innledet harde forhandlinger og til slutt vant StatoilHydro fram med sitt syn. Sogn og Fjordane fylkeskommune trakk sin anke overfor avgjørelsen om kraftforsyning fra Mongstad, men ikke uten motytelser fra StatoilHydro. De må gå inn i selskapet Lutelandet Utvikling, som medfører at StatoilHydro må bekoste ny vei og kai i området. De må også gå inn som deleier i selskapet Vestavind, som har planlagt en utbygging av vindkraft i området.

– Vi er glad for at anken er trukket og at vi kan få gjennomført våre opprinnelige planer, sier kommunikasjonsdirektør i StatoilHydro, Reidar Gjærum.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.