BYGG

Avising gir mikrobevekst

GIR MIKROBER: Glykolen som brukes til avising gir gode vekstforhold for mikrober som lukter vondt og som forårsaker korrosjon. Problemet er avdekket i Finland. Bildet er et arkivbilde.
GIR MIKROBER: Glykolen som brukes til avising gir gode vekstforhold for mikrober som lukter vondt og som forårsaker korrosjon. Problemet er avdekket i Finland. Bildet er et arkivbilde. Bilde: Scanpix
Joachim Seehusen
9. feb. 2011 - 10:10

Nedbrytingsprodukter fra propylenglykol som blir brukt til å avise fly reagerer med oksygen. Dette gir meget gode vekstforhold for en spesiell mikrobe som angriper blant annet stål og betong.

Trukket ned

I grunnen der avisningen foregår, blir mengder av disse mikrobene trukket med nedover av vannet som siger gjennom bakken. Til slutt treffer de tunnelkonstruksjonen som skal gi rom for skinnegående transport rundt flyplassen.

Der går mikrobene til angrep, og store korrosjonsskader oppstår, skriver den internasjonale utgaven av finske Helsinki Sanomat.

Rød masse

Allerede forrige sommer reagerte bygningsarbeiderne på en underlig lukt der arbeidene foregikk.

Først forrige uke ble årsaken klarlagt, da fant man den store mikrobepopulasjonen i form av en tykk rød masse, forteller direktør Kari Ruohonen i det finske samferdselsdepartementet til avisen.

Tunnelarbeidene ble øyeblikkelig stanset.

Kostbart

Selv om forekomstene av propylenglykol i grunnen var kjent kom mikrobene, der det er høy andel bakterier, som en stor overraskelse.

Tunnelen skal være ferdig i 2014, nå kan forsinkelsene bli betydelige og det snakkes allerede om flere millioner euro i ekstrakostnader.

Tunnelen må tettes bedre enn først forutsatt. Det skal være høyt syreinnhold i mikrobemassen som forårsaker korrosjonen.

Klager

Lukten skal også være sterkt ubehagelig.

Naboer til flyplassen har i lang tid klaget og politiet har startet etterforskning for å finne om propylenglykol har funnet veien helt ned i grunnvannet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.