NYETEKNOLOGIER

Avinor utsetter testing av kroppsskanner

NY INVESTERING?: Med bodyscannere i sikkerhetskontrollene vil det bli vanskelig å gjemme gjenstander av materialer som metall, kjeramikk og plast på kroppen. Millimeterbølgene lyser rett gjennom klærne dine.
NY INVESTERING?: Med bodyscannere i sikkerhetskontrollene vil det bli vanskelig å gjemme gjenstander av materialer som metall, kjeramikk og plast på kroppen. Millimeterbølgene lyser rett gjennom klærne dine. Bilde: QinetiQ
19. nov. 2007 - 11:56

Oslo (NTB): Testprosjektet skulle etter opprinnelige planer gjennomføres til våren, i første omgang for ansatte ved lufthavna.

– Både reaksjoner fra ansatte, tilbakemeldinger fra Datatilsynet og reaksjoner i opinionen, tilsier at uttestingen ikke blir gjennomført til våren, skriver Avinor i en pressemelding.

Før Avinor tar endelig beslutning om uttesting av utstyret, ønsker etaten å innhente ytterligere erfaringer, blant annet fra utprøving av utstyret i andre land. Datatilsynets vurderinger vil også bli tillagt betydelig vekt. Før testing kan finne sted, må det også innhentes tillatelse fra Luftfartstilsynet.

Frivillighet

– Dersom testingen blir gjennomført på et senere tidspunkt – blant ansatte og/eller passasjerer, er det fortsatt en forutsetning at det er basert på frivillighet, sier konsernsjef Sverre Quale i Avinor.

Avinor er i dialog med Datatilsynet for å få en vurdering av personverntiltak, og det vil også bli foretatt en juridisk vurdering før en eventuell uttesting.

En eventuell utprøving av kroppsskanner vil være motivert ut fra ønsket om å gjøre kontrollen optimalt effektiv og minst mulig belastende for reisende og ansatte, ifølge Avinor.

Ressurskrevende

Dagens manuelle sikkerhetskontroll er svært ressurskrevende. I løpet av de siste ti årene har utgiftene til sikkerhetskontroll blitt mangedoblet og krever i dag omkring 800 årsverk på Oslo Lufthavn Gardermoen alene og 1.300 årsverk til sammen på Avinors øvrige lufthavner.

Utgiftene til sikkerhetskontroll ved norske lufthavner er nå nærmere 900 millioner kroner per år. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.