MOTOR

Avfeide sikringstiltak

BRANNFELLER: Det har vært mange alvorlige tunnelbranner de siste årene i Europa.
BRANNFELLER: Det har vært mange alvorlige tunnelbranner de siste årene i Europa.Bilde: Statens vegvesen

Veidirektør Olav Søfteland ba landsregionene i midten av februar om dokumentasjon på inspeksjoner av tunnelene.

Primært skulle tunneler med hvelv inspiseres, og det skulle fremlegges en plan for inspeksjonene fremover.

I rapporten står det at ”resultatet er at en stor andel av tunneler med hvelv er enten dokumentert inspisert eller nå blitt inspisert uten at det er funnet forhold som gjør ekstra sikring nødvendig.”Ingen rapport

Bård Hoksrud fra Frp, medlem av Transport og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, reagerer på den svært kortfattede rapporten fra Vegdirektoratet.

– Dette er ingen rapport, men bare et budskap fra veidirektøren. Det finnes ingen underlag som dokumenterer det som står på det halve A4-arket. Det er denne dokumentasjonen som vi vil ha offentliggjort. Derfor forlanger vi en oversikt over samtlige veitunneler i Norge, og hva som er blitt kontrollert, sier Hoksrud.Folk må vite

Han mener vegdirektøren tar en stor sjanse ved påstå at tunnelene er i orden.

– Det er av avgjørende betydning at offentligheten får kjennskap til en slik dokumentasjon, rett og slett for å kunne vite at det er trygt å ferdes i tunnelene våre. Det er utrolig at Søfteland tør å si at tunnelene er sikre før samtlige av dem faktisk er kontrollert. Det overrasker meg at han tør å gå god for dem. Det trodde han også om tunnelene på E18 i Nordre Vestfold før de ble stengt en etter en, sier Hoksrud.

Hvordan vet du at nødvendige kontroller ikke er gjennomført?

– Det er for eksempel nylig bekreftet av distriktsveisjefen i Telemark at fem tunneler i fylket – tre på E18, ikke er kontrollert ennå. Også i Hordaland hvor det finnes ca 50 tunneler, er bare 4-5 av disse blitt inspisert. Sannsynligvis er situasjonen sånn landet rundt. Det er ikke tale om at alle tunneler er kontrollert.

I Japan

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete dro onsdag denne uka til Japan på studietur. Hennes fraværelse midt under tunnelskandalen opprører Frp-politikeren.

– Det er et alvorlig problem at mange av tunnelene i Norge ikke er sikre og at de ikke er blitt kontrollert. Navarsete viser liten respekt for alvoret i saken når hun velger å reise halve kloden rundt på studietur i stedet for å vise ansvar og rydde opp i saken her hjemme, sier Bård Hoksrud.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.