FORUM

Avdramatiserer temperaturøkninger

7. jan. 2008 - 11:08

KLIMA: Jeg leser med undring innlegget til Arne Martin Lerstøl i Teknisk Ukeblad nr. 4007 der han søker å avdramatisere en global temperaturøkning ved å referere til tidligere tider med et varmere klima. Som både mennesker, dyr og planter syntes å ha taklet greit siden vi fortsatt er her. Ifølge herr Lerstøl kan vi med andre ord ta det med ro, ingen katastrofe er på gang. Vi burde heller interessere oss mer for hvordan forholdene var mht. klima i tidligere tider.

Jeg sitter med en stygg mistanke om at innlegget neppe kan være alvorlig ment, for herr Lerstøl er vel klar over at antallet mennesker i de spesielt utsatte områdene på jorda er noen millioner flere og avhengig av dyrkbar mark og dertil egnet klima på en noe annen måte enn i samfunnene i tidligere tider? Og hvordan klimaendringer egentlig påvirket våre tidlige forfedre, har vi vel lite kunnskap om?

Når det gjelder dyre- og plantelivet, kan anføres at ingen har vel hevdet at isbjørnen vil forsvinne? Bare at den vil bli kraftig desimert. Men, f.eks. mammuten forsvant med istiden. Vegetasjon og dyreliv endrer seg dramatisk med temperaturen. Norsk fauna og flora er ikke i «steady state» på noe vis! Et bitte lite guffent eksempel: vannhyasinten er allerede blitt et problem i Danmark og ventes å komme til Sør-Sverige snart.

Man kan ikke bagatellisere temperaturendringene, uansett årsak. Også om de ikke er menneskeskapte.

Erik Fønstelien

siviling.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.