ENERGI

Avdekker kabelfeil

30. aug. 2001 - 06:50

Det hevder dr. ing Sverre Hvidsten hos Sintef Energiforskning. Han er på årets Everk-messe på Hamar for å vise hvordan de kan foreta feltmålinger for å vurdere aldringstilstanden og dermed anleggets driftssikkerhet.

Siden 1970 har norske energiverk gravd ned rundt 20.000 km PEX-isolert kabel i 12- og 24 kV-nettet. Disse kablene representerer en investering på over ti milliarder kroner medregnet arbeidskostnader. For å vurdere tilstanden til kablene og dermed driftssikkerheten, hevder han at det er nødvendig med effektive og pålitelige diagnosemetoder.

Det finnes i dag en rekke forkjellige metoder for ikke-destruktiv diagnose i tilstanden til både kabelisolasjon, skjøter og endeavslutninger. En metode for å sjekke endeavslutningene er å bruke en antenne og en spektrumsanalysator for å detektere om en feil er i ferd med å utvikle seg.

Hvidsten tror at det vil komme endeavslutninger med innebygd antenne og rimelig ustyr som vil detektere feil som er i ferd med å utvikle seg.

I PEX-kabel er det vanntrevekst og partielle utladninger som er de viktigste årsakene til degradering av isolasjonen og som dermed fører til redusert levetid. Partielle utladninger kan detekteres ved å benytte seg av en teknikk som baserer seg på bølgeforplantning og lokalisering av utladningskilden.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.