BYGG

Avblåser gigantisk miljøprosjekt

Fremtidsby: Masdar City ville blitt verdens første karbonnøytrale by.
Fremtidsby: Masdar City ville blitt verdens første karbonnøytrale by.Bilde: Foster + Partners/Masdar

Abu Dhabi

Emirat, hovedstad og nest største by i Forente arabiske emirater. Selve emiratet er det største av de syv emiratene.Olje ble første gang funnet i 1958, og er emiratets viktigste inntektskilde.Omtalt som verdens rikeste by - hver av byens 420 000 innbyggere er i snitt god for 17 millioner dollar.Bruttonasjonalprodukt pr. innbygger er 63 000 dollar - som gjør at landet kun blir slått av Norge og Luxembourg.1,8 millioner innbyggere, hvorav 80 prosent er gjestearbeidere fra andre land, hovedsakelig fra India, Pakistan, Egypt, Bangladesh, Sri Lanka, Filippinene og Storbritannia.Grenser til Saudi-Arabia i sør, Oman i øst og Persiabukta i nord.Styres av Khalifa bin Zayed al-Nahyan, som også er den første valgte presidenten i De forente arabiske emirater.Sjeikdømmet Abu Dhabi i De Forente Arabiske Emirater skulle satse 22 milliarder dollar på å bygge Masdar City.

Byen, som ble tegnet av den kjente britiske arkitekten Lord Norman Foste, skulle drives utelukkende med energi fra sol, vind og søppel.

Sol, vind og avfall

82 prosent av energibehovet skulle hentes fra solenergi, én prosent fra vindkraft og de resterende 17 prosent skulle komme fra kompostert matavfall.

Byen skulle være bilfri, og vannforbruket skulle være halvparten av dagens forbruk i Abu Dhabi

Det første grunnarbeidet til den nye Masdar City startet i februar, og den skulle vært ferdigstilt i 2016.

Men nå melder den norske ambassaden i Abu Dhabi at selskapet Masdar omsider er innhentet av de finansielle realitetene og at det ikke vil bli satt av 20-22 milliarder dollar som tidligere annonsert.

– Planene skrinlagt

I et brev til Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet skriver spesialutsending Gunnar Gjerde at en nå ser at det ikke vil være mulig å få 50 000 mennesker til å bosette seg i byen i kjølvannet av finanskrisen.

– På sikt kan det kanskje skje, men ikke innen 2016. Det blir dermed en langsommere utbyggingstakt av Masdar byen og en konsentrerer seg nå om utbygging av den kommersielle delen, står det i brevet.

Gjerde slår også fast at byen ikke vil bli karbonnøytral.

– De har også kommet til den erkjennelse at byen ikke vil kunne bli karbonøytral. Det er rett og slett ikke teknologi som muliggjør det. Basert på denne innsikten endres derfor strategien, og en vil heller satse på utvalgte teknologier og ikke gå så bredt ut som tidligere tenkt. En tenker seg også at teknologiene skal kunne gis anvendelse i Abu Dhabi forøvrig, og ikke bare isoleres til Masdar byen, skriver han.

Enormt byggeprosjekt

Prosjektet som nå er skrinlagt hadde uvanlige dimensjoner.

Seks kvadratkilometer med ørkensand 30 kilometer utenfor byen Abu Dhabi skulle være byggeplass de neste seks årene.

I byen skulle 50 000 mennesker og 1500 småbedrifter og store multinasjonale selskaper holde til, og ikke fra noe punkt i byen skulle det være mer enn 200 meter til en stasjon for elektriske tog.

Det store energiselskapet Masdar skulle også bruke CO2-fangst som kompensasjon for de CO2-utslipp som oppstod under byggingen.

I sin redegjørelse skriver Gjerde at det ikke er mange muligheter for norske bedrifter innen fornybar energi i Abu Dhabi.

Men det kan likevel være noen muligheter innen smarte løsninger for elektrisitetsnett, energieffektivisering, solcelleproduksjon og karbonfangst.Oppdatert 11.01.10:

Avviser skrinlegging

Ambassadør Åse E. Bjerke ved den norske ambassaden i Abu Dhabi tilbakeviser at prosjektet skrinlegges:

Misvisende om Masdar City .

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.