BYGG

Avbestiller Snøhettas framtidshus

FORTID: Framtidshuset til Snøhetta blir verken fortid eller framtid - de blir rett og slett bare et forslag i historien.
FORTID: Framtidshuset til Snøhetta blir verken fortid eller framtid - de blir rett og slett bare et forslag i historien.

Avlysningen skyldes at Snøhetta ikke lenger kunne garantere innflyttingstidspunkt.

Ifølge Fredrikstad Boligbyggelag (FOBBL) prioriterer det kjente arkitektfirmaet å sette opp en Løvetann-barnehage på Eidsvold før de vil begynne med husene i Fredrikstad.Måtte avlyse

I august i fjor ble det aller første eksemplaret av Snøhettas modulbaserte Løvetann-hjem i aluminium lansert med brask og bram på Fredrikstads elvebredd.

I tre år hadde Snøhetta arbeidet i hemmelighet med fremtidens modulhjem. I samarbeid med FOBBL lokket arkitektfirmaet med designboliger med egen vaktmester og tre ukers byggetid.

– Vi hadde solgt ni av 20 hus. Da vi så at vi ikke kunne garantere innflyttingstidspunkt, valgte vi å avlyse byggingen, sier adm. direktør Ragnar Vermedal i FOBBL, som har kansellert kjøpekontraktene. Ni familier får ikke flytte inn i Løvetann-hjem til jul.Kjøper blir husløs

– Jeg er kjempeskuffet, og jeg synes det er dårlig at Snøhetta ikke en gang brydde seg om å møte oss, sier Hans Petter Pettersen, som hadde sett for seg en fremtid i et Løvetann-hus. Han hadde solgt huset sitt i Kristiansund.

– Nå er vi husløse fra 1. februar 2007. Vi har fått kjøpt ny bolig, men den blir ikke klar før om et år.Tekniske utfordringer

– Dette er veldig trist for kjøperne, men det hadde vært verre hvis de hadde flyttet inn i hus med for dårlig kvalitet midt på vinteren, sier Ken Olling i Snøhetta. Han avviser at Snøhetta lar barnehagen gå foran Løvetann-husene i Fredrikstad.

– Årsaken er tekniske utfordringer som vi ennå ikke har løst. Kvaliteten ville ikke blitt god nok.

– Vil barnehagen få god nok kvalitet?

– Det vil bli en fantastisk barnehage. Det er mye enklere å bygge en barnehage, som er ett hus, enn et rekkehus, sier Olling, som lover at Snøhetta vil komme tilbake til Fredrikstad. FOBBL arbeider nå med å finne en ny tomt i sentrum.

– Prosjektet er ikke avlyst, men utsatt, sier Roger Vermedal i FOOBL.

Holdt tett om fadesen

At ni familier ikke får flytte inn i nye Løvetann-hjem til ju,l ble ikke nevnt med et ord, da Espen Øksby i Snøhetta Modular fortalte om prosjektet på Lettmetall-konferansen i oktober. Han fortalte derimot at Snøhetta nå driver en aggressiv utvikling av modulbaserte hus.

– Vi tar sikte på å ha sju til åtte eneboliger til salgs til sommeren.

Øksby medgikk derimot at det hadde vært enkelte problemer med pilothuset som ble reist i Fredrikstad i fjor: – Vi hadde noen lekkasjer, men de problemene har vi løst nå.

Løvetannhuset som ble reist i Fredrikstad var i aluminium. Om Snøhetta fortsatt velger dette byggematerialet, er uvisst. På konferansen sa Øksby at arkitektkontoret vurderer andre materialer som massivtre og bambus.

– Aluminium krever pinlig nøyaktighet. De største utfordringene er miljø og pris. Det har vi blitt sterkt utfordret på. De intelligente delene må bli enda mer intelligente og de dumme enda dummere, for å forsvare prisen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.