OLJE OG GASS

– Automatisk innovasjon

POSITIVT: Ringvirkningene av Ormen Lange har overgått forventningene.
POSITIVT: Ringvirkningene av Ormen Lange har overgått forventningene. Bilde: Anders J. Steensen
17. juli 2009 - 14:14

Det er ventet stor vekst i Møre-regionen som en følge av at Ormen Langes landanlegg på Nyhamna blir framtidig gassknutepunkt for Norskehavet.

Det viser en analyse fra Møreforskning som ble presentert av professor Arild Hervik fredag.

– Denne regionen vil få den dynamikken i petroleumssammenheng som Stavanger-regionen har nytt godt av i 40 år, sa Hervik.

Gassknutepunkt

Han sier at funksjonen som gassknutepunkt og langsiktigheten i virksomheten, samt nærheten til områdene der gassvirksomheten i Norskehavet foregår, er avgjørende.

I Møre og Romsdal har det vært en eksplosjon i petroleumsarbeidsplasser de siste tre årene. Det er nå 22.000 ansatte i petroleumsbasert virksomhet i fylket. Veksten er på 40 prosent de siste tre årene.

For Molde-regionen har effekten av Ormen Lange-utbyggingen i investeringsfasen vært 1,2 milliarder kroner fra byggestart i 2005 til åpning i 2007, relatert til leverandørkjeden. I tillegg kommer andre ringvirkninger, som også er store. Men ifølge Hervik er den største ringvirkningen det enorme kompetanseløftet som dette fagmiljøet i Norge har fått nasjonalt som følge av utbyggingen.

Over forventning

I driftsfasen, som Ormen Lange nå er inne i, har det vært ringvirkninger som har overgått forventningene. På Nyhamna arbeider det nå dobbelt så mange som opprinnelig forventet, og skatteinntektene til Aukra kommune er betydelig større enn ventet.

Det er 400 ansatte direkte knyttet til Ormen Lange, men ringvirkningene er henimot 1.000 sysselsatte. Kommunens skatteinntekter er 130 millioner kroner i året.

Utbyggingen av Ormen Lange har også skjedd uten negative konsekvenser for den lokale økonomien i regionen.

Men det kommer mer, ifølge Hervik.

Positivt løft

– Det er i årene som kommer at vi får de store ringvirkningene av Nyhamna som gassknutepunkt. Leverandørene kommer til å lokalisere seg til området, fordi virksomheten foregår rett utenfor stuedøra. Etter hvert vil dette kunne gi en automatisk innovasjon. Vekstforløpet vil gi et positivt løft.

Denne automatiske nyskapingen har Vestbase i Kristiansund allerede fått. Etter 30 år eksploderte det for tre år siden. De siste tre årene har utviklingen på Vestbase gått nærmest av seg selv. Vestbase er i dag Norges største forsyningsbase i tonnasje.

Noe av den samme utviklingen ser Hervik for seg som en følge av at Nyhamna nå ser ut til å få en knutepunktstatus for Norskehavet. Felt som Onyx og Tuva passer godt inn i ledig kapasitet på Ormen Lange fra 2015, mener han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.