PRODUKTNYHETER

Automatisert kvalitetskontroll

26. apr. 2002 - 15:14

Linjen er utstyrt med et videokamera, et NIR-apparat (Nær Infrarødt lys), et spektrometer og en elektronisk nese. Det nye er programvaren som kopler all informasjonen fra disse sensorene sammen, analyserer dem og gir et resultat som er langt mer enn summen av de enkelte analysene.

- Det er i prinsippet ingen grenser for hvilke sensorer en slik linje kan utstyres med, sier prosjektleder og sipendiat Oliver Tomic til Teknisk Ukeblad, men det er fiskeindustrien som representerer det mest interessante markedet. Matforsk forbereder nå avsluttende forsøkene og har bestilt store mengder oppdrettsisk som skal benyttes til en demo-applikasjon.

- En slik linje benyttes til hva som helst, frukt, bær, grønnsaker, kjøtt, fisk eller betongheller for den saks skyld. Kravet er at det finnes en sensor som kan benyttes, understrker Tomic.

Flere i teamet som har utviklet testlinjen på Matforsk tror dette produktet kan bidra til øke foredlingsgraden i Norge. Mye oppdrettsfisk selges ut av landet som rund fisk og må siden brukes til andre formål enn forutsatt fordi den ikke tilfredsstiller lokale krav.

Det er store individuelle forskjeller på fisk også fra en og samme mære. Forsker Bjørn Narum Nilsen ved Matforsk fant laks med fettinnhold som variertte mellom åtte og 22 prosent, forteller markedssjef Øistein Jakobsen. Kapasiteten er høy, et Nir-kamera og riktig programvare trenger ikke mer enn millisekunder for å fastslå fettinnholdet i fisken som farer forbi.

Kravene til farge varierer også sterkt fra marked til marked. Japanere ønsker en sterk rød farge på fisken. Med riktig utstyr kan den rødeste fisken skilles ut og øremerkes japanske kunder.

Den nye teknologien gjør det mulig å differensiere fisken etter hvilke kvalitetskrav de forskjellige markedene ønsker på en helt annen måte enn i dag. Automatisk kutting av fisken til angitte vektstørrelser er også mulig. Programvare kan lett bergne hvor det skal kuttes for å få 200 gram fisk.

Bak dette ligger mye arbeid med matematikk og statistikk for å få frem de nødvendige algoritmene, som er juvelen i systemet. Ellers er det satt sammen av kommersielt tilgjengelige sensorer og programvare.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.