MILJØ

Automatisert gjenvinning

Leif Haaland
23. okt. 2003 - 08:00

Verken Tyskland eller USA har verdens mest moderne gjenvinningsanlegg.

Det ligger på Øysand i Melhus og ble nylig åpnet av miljøvernminister Børge Brende. WEEE Recycling AS kan ta imot åtte store vogntog fulle av avfall daglig. Anlegget betjener Midt- og Nord-Norge.

EU innfører i 2004 et direktiv som nærmest er en blåkopi av den norske ordningen. Derfor er det stor interesse for å se hvordan Norge med dette anlegget tar et teknologisk skritt videre.

- Metallgjenvinningsbedriftene er meget godt tilfreds med kvaliteten, sier administrerende direktør for nyanlegget, Frank R. Mathillas. Anlegget tar imot hvite- og brunevarer og alt annet elavfall fra butikker og kommunale avfallsmottak. Det dukker opp 150.000 tonn slikt avfall årlig i Norge. Dessverre er nærmere 50 prosent av dette på avveie. Dette nye anlegget kan ta mot og behandle 25.000 tonn.

Lite til deponi

Miljøvernministeren fikk demonstrert hvordan et kjøleskap ble redusert til 38 kilo jern, 2,5 kilo aluminium, 0,5 kilo kobber, seks kilo plast, 400 gram KFK-gass, like mye olje og tre kilo polyuretanskum. Tre kilo glass og annet restavfall ble ikke gjenvunnet.

Dette er det første anlegget som kombinerer behandling av elektrisk og elektronisk avfall og kuldemøbler. Alt går automatisk, og avfallet sorteres i ulike fraksjoner.

Anlegget eies 50 prosent av private og 50 prosent av kommunale avfallsselskaper. Eierne har erfaring med å håndtere slikt avfall siden EE-forskriften trådte i kraft i 1997.

El-retur administrerer returordningen for elavfall for hele Norge. Helge Åmotsbakken og Hans Løken fra El-retur sier dette anlegget er et viktig ledd i det bransjepolitiske samarbeidet som er inngått med Miljøverndepartementet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.