Automatisering utnytter ressurser bedre

Trafikkavvikling eller vareproduksjon, energi eller drift av bygninger – automatisering sørger for å utnytte ressursene optimalt. På kjøpet får mange en bedre hverdag. Utfordringene er mange – kravene om økt inntjening med grønn konkurransekraft møter vi alle – hver dag.

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Bilde: pixone
Arne Eggen, Integra
31. okt. 2016 - 07:18

Vi har intervjuet tre av Integras styremedlemmer og lar deres synspunkter gi noen svar på hvorfor automatisering er blant de viktige bidragene til et grønt skifte.

Godt inneklima og redusert energibruk

Om vi skal ta klimautfordringene på alvor, har vi ikke råd til å sløse med ressurser – men samtidig forventer vi komfort i hverdagen. Automatisering kan bidra til å forene disse hensynene på en intelligent måte.

– Det sørger for at vi får til kombinasjonen mellom lavt energibruk og godt inneklima i bygninger, sier Roar R. Johannesen, direktør for byggautomasjon i GK Inneklima. Behovsstyrte tekniske systemer sørger for at energibruken ikke tar av selv om brukerne er sikret god komfort. Bedre samkjøring og mer deling av data kan forenkle teknikken som kreves for smart automatisering.

Les: Automasjonsleverandørens rolle i den teknologiske utviklingen

Kortere bilkøer

Også innen samferdsel kan automatisering og datadeling optimalisere bruk av ressurser; bedre utnyttelse av veinettet gir mindre kø og lavere utslipp.

– Vi må bruke veinettet vi har på en optimal måte. Til det trenger vi mest mulig informasjon om trafikkbildet levert opp i skyen, sier Lars Skrøvseth, salgssjef i Visiontech. Selskaper som Google er for lengst i gang med å formidle sanntidsdata fra trafikken, men myndighetene trenger mer nøytral status om veinettet.

– Vi ønsker å gjøre dataene tilgjengelige i skyen, så blir det opp til markedet å utnytte dem, sier Skrøvseth. Han tror forskningsmiljøer må med på laget for å utvikle modeller for intelligent trafikkstyring, mens apper for trafikkstatus gjerne kan utvikles «på gutterommet».

Les: Veksten kommer i byene og i industrien

Beholder verdiskaping i Norge

Innenfor industri handler automatiserte produksjonslinjer om å møte konkurransen fra verden forøvrig. Større effektivitet, mer fleksibilitet og mindre belastning for personell – og mye bedre kontroll over energibruk.

– Operatører flyttes fra manuelle oppgaver til mer prosessoptimalisering; mer intelligente og krevende oppgaver, poengterer Håkon Langdal, regionsjef Oslo i Goodtech. Kravene til riktig kompetanse i alle ledd øker – ikke minst når den fjerde industrielle revolusjon kommer.

– Industri 4.0 handler om datakraft, digitalisering og enda mer automatisering, sier Langdal. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.