NYHETSBREV

Automatisering senket sykefraværet

 

Joachim Seehusen
16. mars 2015 - 02:41

Robotisering og automatisering har bidratt til at sykefraværet ved Leiv Vidar AS er historisk lavt. Per September 2014 var det gjennomsnittlige fraværet på 2,9 prosent ved Hønefoss-bedriften, mens det i 2013 endte på 4,7 prosent. For hele landet oppgir Statistisk sentralbyrå at fraværet til og med 2. kvartal i år lå på 6.48 prosent.

Ned fra åtte prosent

Daglig leder Tore Tveit forteller at de i 2008 hadde en fraværsprosent på vel åtte prosent. Mye av dette skyldtes belastningsskader som følge av repeterende og statiske arbeidsoperasjoner. Den gang tok ledelsen initiativ til å gjøre noe, og kontaktet Dynatec for å automatisere og robotisere deler av produksjonen.

Det siste store enkeltprosjektet var pakking av pøler med naturtarm. Ved hjelp av kamerateknikker og roboter som plukker pølser er nå kapasiteten 20 000 pølser hver time.

Les også: Rullende takke

Store investeringer

Anslagsvis har Leiv Vidar investert 45 millioner kroner i automatisering i de siste 10 årene, i samme perioden er produktiviteten økt og tallet på ansatte er redusert betydelig.

– Men dette er vel anvendte penger og nødvendige investeringer for framtiden. Vi har nok vært en pioner-bedrift på dette felt i vår bransje, og det er vi stolte av, poengterer Tore Tveit.

Les også: "Fast track" gir bedre matvarer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.