PRODUKSJON

Automatisering hindrer utflagging

Ole K. Helgesen
14. feb. 2006 - 13:15

Dette hevder i alle fall Lorentz Klüwer, fagsjef i Norsk Industri.

Han er klar over at han kommer med en sterk påstand som neppe er riktig i alle tilfeller.

Men han står fast på at svært mange bedrifter hadde tjent på å investere i produksjonslinjene her hjemme i stedet for å flytte ut.Dårlig innsikt

Klüwer kritiserer kunnskapsnivået til bedriftsledere i Norge.

– Det virker ofte som om norske ledere kun er opptatt av bedriftsøkonomiske sider. Mange har ikke tilstrekkelig innsikt i produksjonsprosesser. Den siste tiden har man hørt påstander som «en god leder kan lede hva som helst». Dette er det største sprøytet jeg har hørt. Hvis man ikke forstår produksjonsprosessen, kan man heller ikke vite hvordan den kan optimaliseres.Noen er flinke

Klüwer understreker at det finnes ledere som har skjønt poenget med automatisering.

– Det finnes flere strålende eksempler på bedrifter som har valgt ny teknologi og automasjon i stedet for utflytting.

Han nevner blant annet Ekornes, Borealis og Scanwafer som bedrifter med svært moderne og effektiv produksjon. Han mener også et det store produksjonsmiljøet på Raufoss og Kongsberg neppe hadde eksistert i dag hvis det ikke hadde vært for viljen til å effektivisere maskinparken.

Fagsjefen mener det er viktig for bedrifter å bli værende i Norge fordi det gir dem verdifull kontroll over produksjonen.

– Man må v ære klar over at kineserne vil bygge opp solid kunnskap hvis bedriftene flytter produksjonen til Kina. Til slutt blir lavkostlandet sittende på verdifull produksjonskompetanse.Mange lykkes

Lars Annfinn Ekornsæter, direktør i Norsk Forening for Automatisering (NFA), er enig i at optimalisering av produksjonslinjene kan sørge for lønnsom produksjon i Norge.

– Vi har sett eksempler på at det er fullt mulig å drive lønnsomt ved å effektivisere produksjonen, blant annet fra de store aktørene innen olje-, gass- og prosessindustrien. Automatisering er definitivt en viktig suksessfaktor, selv om kronekurs og renter også betyr en del.

Ekornsæter mener det er hovedsakelig to grunner til at mange ikke utnytter mulighetene til å automatiserer: – Man må ha tilstrekkelig økonomi. Den andre grunnen er rett og slett at bedriftene ikke har nok kunnskap om mulighetene som finnes.

Han sier at utflagging er en stor utfordring for Norge, og han understreker at NFA skal jobbe hardt for å informere Industri-Norge om hvilke alternative løsninger som finnes i teknologien. Næringsmiddelindustrien og fiskeriene er blant bransjene der Norge kan ha mye å hente på automatisering av produksjonen.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.