NYHETSBREV

Automatisering av bygg er ikke lett

I årets første utgave av Automatisering kunne vi lese flere artikler om tekniske installasjoner, ulike automatiseringsløsninger i yrkes- og næringsbygg som var blitt brukerne til besvær. De virket rett og slett ikke etter sin hensikt.

Både Statsbygg og Aspelin Ramm melder om vanskeligheter  med å få byggautomatisering til å virke som det skal. Det er kompliserte  anlegg som rommer flere fag, og næringen sliter med å få det til. Faksimiler fra AU0115
Både Statsbygg og Aspelin Ramm melder om vanskeligheter med å få byggautomatisering til å virke som det skal. Det er kompliserte anlegg som rommer flere fag, og næringen sliter med å få det til. Faksimiler fra AU0115
20. mai 2015 - 20:01

Etter lengre tids drift viser det seg at ønsket om samspill mellom ulike delsystemer ikke er hensyntatt. Artiklene peker på at tverrfaglig kompetanse og koordinering ikke i tilstrekkelig grad blir hensyntatt.

Les artiklene her: Byggautomatisering til besvær

og her: Vil ha egne entrepriser for automatisering

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Lære av industrien

Her har nok byggenæringen noe å lære av industrien. Med et stort utvalg av ulike bussteknologier og varianter av sensorer og styresystemer må systemtopologien planlegges bedre. Systemteknikken som velges må gjøres mer sømløs og helhetlig. For å oppnå dette må Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner – ITB etableres. Begrepet ITB er av nyere dato, behovet for å planlegge helhetlig med integrerte løsninger er eldre. Standard Norge publiserte i 2011 en ny norsk standard NS 3935, Integrerte Tekniske Bygningsinstallasjoner (ITB) – Prosjektering, utførelse og idriftsettelse. Prosess-standarden viser vei i de oppgavene som må utføres fra dag 1 i bygge­prosjekter og frem til en vellykket installasjon.

Ny standard på vei

Videre hadde Standard Norge i skrivende stund nok en ny standard, NS 6450, Prøvedrift av tekniske bygningsinstallasjoner ute til offentlig høring 17. april. Denne standarden beskriver et strengere testregime før overtakelse og drift enn det byggenæringen så langt har praktisert.

Automatiseringsoppgavene i næringsbygg og spesielt i prosessindustrien nærmer seg hverandre både i funksjonalitet og delvis i valg av komponenter. Kompleks funksjonalitet i næringsbygg med høye krav til energieffektivitet, inneklima, komfort, og lavt miljøavtrykk stiller stadig høyere krav til de tekniske installasjonene.

Med NS 3935 og NS 6450 har byggenæringen fått 2 nyttige prosess-standarder som sikrer kvalitet og lønnsomhet for byggherre og samtidig mer forutsigbarhet i gjennomføringsprosessen for de tekniske entreprenørene.

Solid grunnutdannelse

Som bransjeforening har Integra et ønske om å bidra aktivt til overføring av gode metoder og kompetanse på tvers av de ulike anvendelsesområdene av automatiseringsteknikk. For tiden diskuteres det om fagutdannelsen som automatikere bør spesialiseres og differensieres mer innenfor områdene bygg og industri. Vi er i tvil, spesialisering kan være effektivt men kanskje på et senere stadium. En solid og bred grunnutdannelse gir en nødvendig plattform for å bli allsidig, kreativ, brukbar og innovativ.

Slik Espen Askeladden er.

Les om: Utdanningens verdi for fremtidig vekst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.