Automasjonsleverandørens rolle i den teknologiske utviklingen

Den teknologiske utviklingen er som vi alle vet i ferd med å «ta av». Utviklingen går raskere og raskere og vi må passe på for ikke å bli akterutseilt. Vi er i startfasen av den fjerde industrielle revolusjonen, bedre kjent som Industri 4.0.

De fire industrielle revolusjoner, der digitalisering representerer den siste. Den pågår nå, og krever full oppmerksomhet.
De fire industrielle revolusjoner, der digitalisering representerer den siste. Den pågår nå, og krever full oppmerksomhet.
Håkon Langdal, regiondirektør i Goodtech Projects & Services og Integra
13. juli 2016 - 07:00

Begrepet industri 4.0 beskriver en utvikling der internett smelter sammen med produksjon og produkter, «Cyber-Physical Systems», maskiner vil være i stand til å overta kognitive oppgaver.

Robotene er en viktig del av industri 4.0 og det skrives mye om at robotene skal ta over hverdagen for oss mennesker. Mange vil se på dette som skremmende, men hva vil det bety for folk flest? Burde vi gjøre som Sveits og vurdere innføring av borgerlønn?

Les også: Det er maskin-mann samarbeid som gjelder.

Vi må være med på utviklingen

Som automasjonsleverandør må vi være med på utviklingen, være med å bygge og sette inn disse robotene.

De fleste av oss vil først tenke en robot i en produksjonslinje, som beveger seg raskt i et gitt mønster. Men roboten er allerede på mange arenaer, den klipper plenen vår, støvsuger og overtar mange funksjoner både i industrien og i hjemmet.

Dersom en robot eller maskinvare skal gjøre jobben for en automasjonsingeniør, for eksempel utvikle programvaren for en produksjonslinje, har ingeniøren et problem med å henge med i utviklingen. «Noen» må gjøre en del forarbeid før en produksjonslinje kan designes og programmeres, men en del menneskearbeid kan elimineres. Vi benytter allerede verktøy som genererer dokumentasjon og programvare, men de har begrensninger. Hvor langt kan det gå med en maskinvare som er selvlærende og blir mer og mer intelligent?

Les: Industriell suksess umulig uten toppkvalitet internett

Dersom en robot skal gjøre jobben for en automasjonsingeniør har ingeniøren et problem med å henge med i utviklingen, skriver Håkon Langdal.
Dersom en robot skal gjøre jobben for en automasjonsingeniør har ingeniøren et problem med å henge med i utviklingen, skriver Håkon Langdal.

Henter produksjon hjem

Elon Musk har helt rett når han stiller spørsmålet «er det bra for menneskeheten hvis en drone kan selv bestemme hvor den sende sin neste rakett?». Det er også utfordrende å tenke seg hvordan arbeidsplasser skal skapes når maskinvare overta mange oppgaver. Men i Norge har automatiseringen ført til at mange bedrifter tar produksjonen tilbake til Norge fordi den automatiserte produksjonen gir mer gevinst. Vi er raske til å ta i bruk teknologien og dyktige til å få ut effektivitetsgevinst. Amerikanske Alcoa sier at de norske verkene har høyest produktivitet per ansatt.

Les: Randi Tofting er overbevist om at industriell produksjon er levedyktig i Norge

Truslene med Industri 4.0 og robotene er helt tydelig til stede. Skal jeg opprettholde min posisjon i hierarkiet må jeg utvikle meg mer overordnet og satse mer på FoU og innovasjon. Heller komme med de gode ideene og ha kompetansen på prosessen, gripe muligheten før det blir en trussel. Teslaen er allerede klar for å kjøre uten sjåfør, er du det?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.