KRAFT

Australia vil selge uran til Russland

POSITIV: Australias utenriksminister, Alexander Downer, mener det er fint å støtte sivile atomkraftprogrammer i Russland.
POSITIV: Australias utenriksminister, Alexander Downer, mener det er fint å støtte sivile atomkraftprogrammer i Russland. Bilde: Wikimedia Commons
17. aug. 2007 - 11:07

Kontrakten skal undertegnes i september når Russlands president Vladimir Putin besøker Australia. Det er første gang at en russisk president besøker landet.

Frykter ikke lovbrudd

– Vi bør støtte sivile atomkraftprogrammer i ansvarlige land med ansvarlig og hensiktsmessig sikring, sa utenriksminister Alexander Downer fredag. Han tror ikke at Russland vil selge noe av uranet videre til tredjeland.

– Jeg tror ikke Russland ønsker å bli en kjeltringstat og bryte internasjonale lover. Det vil bidra til å ødelegge forholdet til Australia, og trolig også til en mengde andre land. Jeg tror ikke det er noen fare for det, sier Downer.

Kritisk opposisjon

Australia har også inngått en prinsippavtale med India om eksport av uran, til tross for at India ikke har skrevet under på ikke-spredningsavtalen.

Også Kina vil snart få levert australsk uran til bruk ved atomkraftverk.

Flere opposisjonspartier i Australia er sterkt kritisk til eksporten. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.