FORSVAR

Australia vil kjøpe amerikanske kryssermissiler

Australia planlegger å kjøpe opptil 220 Tomahawk-kryssermissiler fra USA. Tidligere i uka kunngjorde australierne at de også skal kjøpe atomdrevne ubåter. 

Australia vil kjøpe opptil 220 amerikanske Tomahawk-missiler. Kryssermissilene kan tas i bruk med de atomdrevne ubåtene australierne også kjøper av USA.
Australia vil kjøpe opptil 220 amerikanske Tomahawk-missiler. Kryssermissilene kan tas i bruk med de atomdrevne ubåtene australierne også kjøper av USA. Illustrasjonsfoto: Kallslysta Castillo / U.S. Navy via AP / NTB
17. mars 2023 - 07:49

De nye atomubåtene, som også er amerikanske, vil være i stand til å avfyre kryssermissilene, opplyser australske tjenestepersoner. Ubåtkjøpet kommer som del av Aukus-samarbeidet mellom Australia, USA og Storbritannia. På sikt skal det også bygges ubåter i Australia.

Missilkjøpet vil koste nesten 900 millioner dollar, knappe 9,7 milliarder kroner. I en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet heter det at det potensielle salget vil støtte opp om USAs utenrikspolitiske mål og nasjonale sikkerhetsinteresser.

Aukus-samarbeidet er ment å kontre kinesisk innflytelse over den indopasifiske regionen og sikre vestlige interesser. Regionen består av deler av Stillehavet, Indiahavet og farvannet ved Indonesia som forbinder de to havene.

Også Japan, som er alliert med Aukus-landene, vil ruste opp. I februar kunngjorde den japanske regjeringen at den blant annet vil kjøpe 400 Tomahawk-missiler, som kan tas i bruk tidligst i 2026.

Kinesiske myndigheter mener at Aukus-alliansen har valgt en «farlig og feilaktig» retning, og at de er drevet av «typisk kald krig-mentalitet». I tillegg mener de ubåtsalget utgjør en klar fare for brudd på den internasjonale ikkespredningsavtalen, som skal hindre at flere land får tilgang til atomvåpen.

Les også

Russisk oljeraffineri og Odesa rammet av droneangrep

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.